Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liden toppar enkät

/
  • Barbara Granroth jobbar halvtid på en tjänst som distriktsläkare vid Lidens hälsocentral, som får bäst betyg av samliga hälso- och vårdcentraler när det är patienterna som ger sitt omdöme.
  • Sämst betyg i den Nationella patientenkäten i Västernorrland får Ljustadalens hälsocentral.

Lidens hälsocentral får bästa totalbetyget i Västernorrland i den Nationella patientenkäten i primärvården.
Sämst sammanlagda resultat i länet får Ljustadalens hälsocentral.

Annons

– Det känns underbart och fantastiskt. Det är precis det här vi vill. I dessa tider kämpar vi för att det ska vara så bra som möjligt, säger Britt Karlsson, verksamhetschef vid Lidens hälsocentral.

Den Nationella patientenkäten för primärvård mäter hur patienterna upplever kvaliteten i vården. Mätningen låter patienterna betygsätta faktorer som bemötande, delaktighet, information, förtroende, upplevd nytta och helhetsintryck.

Att Liden toppar listan med ett genomsnittsbetyg på 91 av 100 är imponerande med tanke på dess geografiskt utsatta position.

– Det är tuffa förhållanden ute på glesbygden och vi har det tufft på läkarsidan. Vi har en ordinarie läkartjänst på halvtid, men vi skulle behöva att det kom hit en till på heltid, säger Britt Karlsson.

Å andra sidan brukar Liden få höga poäng i den här patientenkäten och man lyckas försvara sin tätposition.

– Vi är jätteglada över det här och kan inte vara annat. Att patienterna tycker om oss är absolut viktigt och det handlar väl om patientbemötande. Men vi tycker också att vi har bra patienter. Och stämningen i bygden tror jag också är en bidragande orsak, säger Britt Karlsson.

Just bristen på fasta läkare är annars en faktor som ofta innebär ett stort minus i den här mätningen.

– Dålig läkartillgång ger ofta ett dåligt resultat i enkäten. Sen påverkar det också om det är socioekonomiskt tunga områden. Dessutom finns det en koppling till utbildningsnivå och den egenupplevda hälsan. I områden med många utlandsfödda kanske man inte heller riktigt förstår enkäten, säger Marie-Charlotte Sigeman, hälso- och sjukvårdsplanerare i Landstinget Västernorrland.

Sämst totalbetyg i primärvården i länet får Ljustadalens som hamnar på ett genomsnittligt slutbetyg på 67.

ST har utan att lyckas sökt Ljustadalens verksamhetschef för en kommentar.

Annons