Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liga fuskade till sig stora summor med pokerrobot och frias – experten: "Orimligt"

I veckan kom beskedet om den liga som konstruerat en pokerrobot och enligt åklagarens siffror vunnit 2,5 miljon på Svenska Spel.
Efter flera års förhandling frias de. Något som i värsta fall kan få stor betydelse för framtiden.
– Det skickar signaler att det är okej att försöka fuska, säger experten Gustav Tägtström.

Sundsvallssonen Gustav Tägtström har varit en pokerprofil i sin tidigare roll som pokerredaktör på Expressen, och själv som spelare.

När domen, eller rättare sagt friandet i hovrätten, kom mot de fem misstänkta fuskarna, tycker han i egenskap av expert att den känns märklig.

Till historien hör att fem personer misstänktes för grovt bedrägeri för att enligt åklagaren genom en pokerrobot ha vunnit åtminstone 2,5 miljon – bara på Svenska Spels sajt.

Under åtalet mot personerna har flera belopp cirkulerat. Åklagaren har enligt DN tidigare hävdat att beloppet varit 3,8 miljoner, men Tingsrätten har hävdat att det bara anses bevisat till 760 000 kronor.

Nu har de friats. Enligt hovrätten kan det inte bedömas att robotens skicklighet verkligen varit större än när de tilltalade inte använt den.

– Jag tror det har med okunskap att göra hos de som dömt i målet. De har nog inte koll på poker, säger Gustav Tägtström.

Han utvecklar:

– Roboten kanske inte spelar bättre. Men den slipper ju en viktig del av pokern och det är känslor. Den spelar bara på matematik medan alla den möter är av kött och blod. Och så kan den ju spela dygnet runt. Den blir aldrig trött.

Svenska Spel är den enda aktören som får bedriva pokerspel på svensk mark.

Vad har det här för betydelse för dem?

– Ingen speciell tror jag. De har nog tagit tag i problemet nu. Däremot sänder det en signal att det är okej att försöka fuska, för man åker inte dit ändå. Det är inte bra.

Det som tidigare sågs som bedrägeri började 2012. Först nu är det avgjort.

För bara något år sedan justerades skattereglerna kring poker och vi har sett flera domar där folk i efterhand fått betala stora skattebelopp för vinster på utländska sajter.

– Det kändes då som nu, att det är helt orimliga domar. Det blev också fel känner jag, säger Gustav Tägtström.