Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lika få kvinnor på film som för 100 år sedan

Kvinnor spelar drygt en fjärdedel av rollerna i brittiska filmer, vilket är ungefär lika stor andel som för 100 år sedan. Det visar en undersökning gjord av det brittiska filminstitutet BFI, rapporterar BBC.

År 1913 var 26 procent av skådespelarna i 53 brittiska filmer kvinnor. Bland de 74 filmer som har gjorts i Storbritannien hittills i år utgör kvinnliga roller 28 procent. Under 30-talet var andelen kvinnor som lägst med 24 procent, medan toppnoteringen 29 procent inträffade på 90-talet.

Under perioden har andelen kvinnor som arbetar bakom kameran dock ökat från 3 till 33 procent.

BFI konstaterar också att 59 procent av filmerna som gjorts under de senaste tio åren saknar svarta skådespelare i namngivna roller.

Den nu aktiva manliga skådespelaren med flest roller genom åren är Michael Caine med 70 filmer. Mest anlitade kvinnliga motsvarighet är Judi Dench med 41 filmroller.