Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lika för alla barnlösa

Det första steget har tagits för att både lesbiska och heterosexuella par ska ha rätt till samma behandling när det gäller provrörsbefruktning och insemination.

Norrlandstingens förbundsdirektion har ställt sig bakom förslaget. Men varje landsting måste också fatta ett eget beslut innan det blir verklighet.

Annons

Förslaget innebär att lesbiska par kommer att erbjudas tre subventionerade donatorinseminationsförsök. Par som har genomgått provrörsbefruktning och där ytterligare försök med hjälp av frysta ägg inte är möjlig, ska erbjudas ett nytt vanligt försök.

Restriktivt i Norrland

I jämförelse har Norrlandstingen haft en mer restriktiv politik när det gäller IVF än nästan hela övriga landet.

– Vi är så klart glada att de har kommit fram till det här och vi hoppas verkligen att respektive landsting tar beslut om det, säger Lina Ullerstam, tidigare ordförande för Barnlängtan, patientföreningen för ofrivilligt barnlösa.

Men det finns mera att önska.

Olika åldersgränser

– I Norrlandstingen är åldersgränsen 37 år för att få genomgå behandling. På andra ställen är det upp till 44 år. Det borde vara lika över hela landet och utifrån vetenskaplig bedömning inte politiska åsikter. Vi kämpar också för att få individuella behandlingar utifrån läkares bedömning, politikerna ska inte bestämma antalet behandlingar.

Välkommet besked

Annelie Huczkowski som sitter i RFSL:s förbundsstyrelse välkomnar beskedet.

– Jätteroligt att det äntligen kommer. Men självklart skulle det ha kommit tidigare, vi ska ha samma rättigheter som heterosexuella, det är en diskrimineringsfråga.

Dyrt för lesbiska i dag

– Det är märkligt också att det inte är samma regler i hela Sverige. Vi har näst sämst villkor i hela landet i Västernorrland, påpekar Johanna Strömblad.

Lesbiska par får nu betala 15 000 kronor för att få göra en insemination medan det för heterosexuella kostar 300 kronor första gången.

1,3 miljoner

Förslaget kommer att kosta de fyra landstingen, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten, totalt 1,3 miljoner kronor per år enligt beräkningarna.

Förhoppningen är att det ska träda i kraft den 1 januari nästa år.