Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Likhet inför lagen ska omfatta även EU-migranter

I går skrev jag om att husvagnslägret i hamnen lägret är strömlöst. Jag tog också ställning för de insatser som kommunen gör för dem som bor där. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Västernorrland diskuteras en ny möjlig plats för lägret. Något som vare sig bekräftas eller dementeras från kommunen. Det är bara att hoppas att en lösning är nära. Och att en ny plats kan erbjuda något bättre faciliteter för de boende än den nere i hamnen.

Att fatta beslut gällande vad som är bäst för alla när det kommer till EU-migranterna är inget jag avundas. Det är självklart enklare att sitta på läktaren och ha åsikter. Men det måste gå att föra en sansad diskussion om situationen, och komma bort från den polarisering som alldeles för ofta uppstår när detta kommer upp på bordet. Därför finns det några saker som är viktiga att hålla i huvudet för alla som är i kontakt med tiggarna.

1. Personerna i lägret är EU-medborgare och omfattas av den fria rörligheten. De har alltså rätt att vistas här.

2. De har inte rätt att bosätta sig var som helst, varken på offentlig eller privat mark. I Sundsvall har de blivit hänvisade den plats där det nuvarande lägret finns. Det är i dagsläget den minst dåliga lösningen. Sämre än i vissa andra kommuner, men betydligt bättre än i många andra där tiggarna hänvisas ingenstans och bor i tält eller utomhus.

3. Det största ansvaret för dessa personer har såklart deras hemländer, ofta är hemlandet Rumänien. Det pågår mängder av insatser för att förbättra situationen för de fattigaste i Rumänien, både inom landet och från andra länder och EU. Men det är stora förändringar som krävs, förändringar som inte görs i en handvändning. Det går inte att begära av enskilda personer som själva försöker göra något åt sin situation att de ska åka hem och vänta på bättre tider.

4. Socialtjänsten har ansvar för akuta åtgärder när det gäller dem som har det som svårast, detta gäller även dessa personer. Ett ansvar som inte sällan försvåras av bristen på tillit till myndigheter från dem det berör. Här krävs insatser för att underlätta kommunikation, inte minst är behovet av tolkar stort. Tolkar som inte bara kan översätta, utan även försöka förklara hur saker och ting fungerar i Sverige.

5. Att förbjuda tiggeri löser inga som helst problem, det flyttar bara problemen och riskerar att förvärra dem.

6. Det finns personer som kommer hit inte främst för att tigga utan för att livnära sig genom mer ljusskygg verksamhet. Dessa personer skall lagföras. Det gäller självklart även dem som begår brott mot den egna gruppen, som utövar hot och utpressning mot andra fattiga EU-migranter.

7. Brott som begås mot EU-migranterna ska alltid utredas. De upprepade trakasserier som lägret utsatts för får inte nonchaleras. Även här finns problem med tillit och minimalt förtroende för polisen. Kanske just därför är det av yttersta vikt att ta de anmälningar som görs på allvar för att visa att polisen i grunden finns för att hjälpa, och för att Sverige ska vara ett rättssäkert land där det råder likhet inför lagen.

8. De vuxna EU-migranterna är handlingskraftiga, om än väldigt utsatta, människor. Det bevisas inte minst av att de tagit sig hit och trots stora umbäranden försöker förbättra sin och sina barns situation. De bör självklart behandlas med respekt, och som de handlingskraftiga, starka människor de är.

9. Ovanstående bör kombineras med en ödmjukhet inför de flesta av EU-migranternas bakgrund, och inte minst medvetenhet om den anti-ziganism som romerna utsatts och utsätts för. Den rasismen och diskrimineringen gör saker med människor, som förmodligen är helt omöjliga att helt förstå om man inte varit där.

10. Tiggeriet är här för att stanna, åtminstone under överskådlig tid. Ingen tjänar på att göra problemen större än de redan är eller skulle behöva vara. Det finns många i civilsamhället som är beredda att göra omfattande insatser för att underlätta tillvaron för EU-migranterna. Här skulle ökad samordning av olika insatser, både från myndighetshåll och civilsamhälle, göra stor nytta.

LÄS OCKSÅ: Rimlig hantering av svåra problem i husvagnslägret

LÄS OCKSÅ: Vad är bäst för ett barn?

LÄS OCKSÅ: Den statligt sanktionerade anti-ziganismen