Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lilla Meya föddes i badrummet på nyårsafton

Det blev en snabb förlossning när Helena Sundin födde sitt femte barn. Hon och sambon Joakim Tjärnström hann inte ta sig in till förlossningen och Meya föddes hemma på badrumsgolvet.
– Nu efteråt känns det jätteskönt att allt gick så bra som det gjorde, säger Helena.

Helena hade haft förvärkar flera dagar innan nyårsafton. Värkarna hade blivit kraftigare periodvis men avtog ganska snabbt. Flera gånger hade Joakim skjutsat ner döttrarna Betty och Tyra till sina föräldrar. Vid åttatiden fick han återigen skjutsa dit barnen. När han kom hem igen insåg Helena att de aldrig skulle hinna ta sig in till Sundsvall.

Joakim ringde 112 och en ambulans skickades till dem.

– Jag tog med handdukar och en kudde in i badrummet eftersom jag tänkte att det var bäst att föda där, berättar Helena.

Både Helena och Joakim behöll lugnet.

– Om Jocke hade fått panik vet jag inte hur jag hade reagerat. Det hade säkert varit värre om det varit första barnet, säger Helena.

Ambulanspersonalen var på plats i rättan tid och de kunde stötta och hjälpa till under krystvärkarna.

– Jag vill tacka ambulanspersonalen. Det var duktiga och jättegulliga och peppade mig.

Förutom Tyra och Betty har Helena sönerna Gustav och Linus sedan tidigare. Några fler barn planerar inte Joakim och Helena att skaffa men om det ändå skulle hända kan de tänka sig att föda hemma.

– Och Jocke säger att det är den bästa förlossningen han har varit med om. Han kände sig väldigt delaktig. Vi kom ju varandra väldigt nära där på badrumsgolvet.