Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lilla Tindras liv hänger på en donator

I november fick familjen mardrömsbeskedet. Deras treåriga dotter Tindra hade levercancer.

Sedan dess har hon fått cellgifter. Och levertransplantationer har gjorts, först med mormor som donator och sedan mamma. Men de fungerar inte.

Varje dag är nu en väntan på att rätt donator ska ge Tindra livet åter.

Mamma Jenny Morén från Lucksta har sällskap i Göteborg av Tindras tvillingsyster Freja, hon tycker att det är dags för Tindra att vakna nu. För i fem veckor har hon legat nedsövd.

En vädjan från Drottning Silvias barnsjukhus har gått ut till sjukhus i hela Norden att tänka på Tindra om någon lämplig donator skulle komma.

Jenny Morén vill påverka människor att anmäla sig till donationsregistret. På Facebook kampanjar hon för det och i bloggen är den svåra väntan ett återkommande tema.

– Om en person inte tagit ställning så är det anhöriga som avgör och då säger många nej. Därför måste man ta ställning. Ta kontakt med donationsregistret eller prata i alla fall med anhöriga så att de vet. Och det går att få vara anonym som levande donator.

Det var en knöl i Tindras mage som väckte Jenny Moréns oro. En oro som tyvärr var befogad. Snabbt kom Tindra under behandling.

Först behandlades hon med cellgifter i Umeå för att tumören skulle krympa. Det gjorde den. Men den visade sig vara så illa placerad att det ändå krävdes att hela levern måste tas bort.

Vid första levertransplantationen i februari var mormor donator. Men det gick inte bra och situationen blev akut. Tre dagar senare snabbutreddes Jenny Morén som donator och dagen efter genomfördes den transplantationen.

Det krävs att donatorn har rätt blodgrupp, rätt anatomi och är frisk.

– Nu har hon haft min lever i en månad men den fungerar inte. De har gjort omoperationer men blodet strömmar fel. Tindra har gått i genom åtta, nio operationer nu. Vi har haft otur, vi skulle egentligen ha varit hemma nu.

Det har varit ovanligt många komplikationer, magen fungerar inte på grund av morfinet, och Tindra har dränage i buken och båda lungorna, operationssåret är öppet för levern var så svälld.

– Vi trodde att hon skulle behöva vara sövd i max en vecka, nu har hon legat sövd fem veckor på intensiven.

Ibland får Jenny lite kontakt med sin dotter när hon bara är lätt sövd. En handtryckning kan det bli och givetvis är det en underbar känsla. Men den är kluven.

– Jag kan se att hon är ledsen, de gula tårarna rinner. Och det är svårt när jag inte förstår vad hon vill, hon försöker röra munnen men det går ju inte att få fram ord på grund av respiratorn.

Snart fyller Tindra och hennes tvillingsyster Freja fyra år.

– Jag hade lovat Freja att Tindra skulle vara frisk till deras födelsedag den 19 april, men nu får vi fira födelsedagen här.

Ta ställning för donation:

- Anmäl dig till donationsregistret

- Informera dina närstående

- Eller fyll i ett donationskort som du bär med dig i fickan

Du kan använda ett eller flera av dessa sätt. De är alla lika giltiga och det är den senaste uppgiften som gäller.