Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lilla Tuva fick tbc på dagis

När medicineringen startade ökade lilla Tuva ett helt kilo i vikt på tre veckor.

I december smittades hon av tbc på förskolan i Kvissleby och i maj kunde hon åter igen börja på dagis.

– Det går bra. Hon är superduktig, säger tvååringens mamma Maria Högström.

Beskedet om att en städerska på förskolan Copernicus hade varit i tjänst med utvecklad tbc slog ner som en bomb i början av året.

– Under informationsmötet som hölls för föräldrar och personal tittade jag och Tuvas pappa på varandra eftersom alla symtomen som smittskyddsläkaren räknade upp stämde in på Tuva, berättar Maria Högström.

Den 9 mars stod det klart att deras dotter hade fått sjukdomen. Då hade Tuva konstant haft feber sedan i december. Hon hade dålig matlust, var blek och hostade mycket.

– Vi hade ringt till och besökt vårdcentralen massor av gånger utan att det gjordes någon riktig undersökning, men när proverna hade tagits gick allting väldigt snabbt.

Tuva lades omgående in på barnkliniken.

– Vi fick gå in genom en speciell ingång och läkarna hade munskydd och handskar på sig när de träffade oss. Det är klart att vi var oroliga, berättar Maria Högström.

Alla försiktighetsåtgärder kändes lite motsägelsefulla eftersom det är fastställt att barn med tbc inte kan överföra smitta.

– Samtidigt visste de ju inte om jag eller Fredrik var smittade. I efterhand har det visat sig att Tuva har en ganska lindrig form av sjukdomen.

Med en okuvlig energi springer tvååringen nu omkring i grönskan på sommarstället i Petersvik. Från gungan styr hon stegen mot badmintonspelet tills hon upptäcker en fjäril som nog måste fångas. Hon pratar oavbrutet och tycks ha en viljestyrka utöver det vanliga.

– Vi får nästan hålla fast henne i vagnen när hon ska sova middag på dagarna, säger Maria och skrattar.

Tuva äter fyra mediciner dagligen. När en av tabletterna ska ges är rekommendationen att föräldrarna ska ha handskar. Medicinerna kan ge flera typer av biverkningar, bland annat av neurologisk karaktär.

– Men hittills har Tuva knappt påverkats alls. I början hände det att hon kräktes, men nu är hon helt inställd på att medicinerna ska tas och när lungorna röntgades senaste visade det sig att förändringarna har minskat, säger Maria Högström.

Paret hade en privat barnförsäkring genom Trygg Hansa och det tror de var tur. Någon hjälp från kommunen har de inte fått, förutom att dagistaxan reducerades när dottern var hemma.

– I början kände vi en väldig ilska över att det blev så här, men sedan har all kraft gått åt till att vara med Tuva och se till att hon blir frisk. Under våren har hon också utvecklat barnastma och pollen- och pälsallergi. Läkarna säger att det inte hänger ihop med tbc:n, men vi känner oss inte helt övertygade om att det stämmer, säger Maria Högström.

Om Tuva kan få några men av sjukdomen i framtiden är oklart.

– Vi ska träffa en läkare om ett par veckor. Jag hoppas vi får svar på det då, säger hon.

Hon tycker att familjen har blivit väl bemött och de har inte känt att omgivningen drar sig undan eller känner oro.

– Och på dagis har alla varit jättegulliga. När det stod klart att Tuva hade smittats kom personalen hem till oss med en Pippidocka. "Här kommer en stark tjej till en annan", sa de, berättar Maria Högström.