Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Juuso Norberg: Jimmie Åkessons har all anledning att ha huvudvärk

Ännu en Sverigedemokratisk riksdagsledamot lämnar partiet. Jeff Ahl blir den sjätte i ordningen.

De sex avhoppen ger inte ett skyltfönster som speglar ett välfungerade harmoniskt parti, utan snarare en bild av ett parti där inre strider rasar så kraftigt att flera får nog. Tro inget annat än att avhoppen ger partiledaren Jimmie Åkesson huvudvärk – en partiledares roll är att se till att det är ordning i partiet och verka för sammanhållning. Ett splittrat parti i uppror får det tufft i valtider. Avhoppen sprider oro och rädsla i leden och en stress kring att de som tidigare stöttat partiet ska börja se sig om efter andra stabilare alternativ.

Jeff Ahl traskar själv rakt in i värmen hos utbrytarpartiet Alternativ för Sverige. Och han är inte nådig i sitt avskedstal till sitt forna parti, utan tar till storsläggan i sin retorik. På en presskonferens sa Ahl att han efter SD:s valkonferens insett att ”SD är bortom all räddning”. Hur det nu är med den saken står skrivet i framtiden, men Ahl har i vart fall rätt på några andra punkter. Han riktar kritik mot SD och säger att de svängt i Natofrågan för att tillfredsställa Moderaterna.

Det är ingen hemlighet att SD vill in i den moderata värmen. Då gäller det ju som parti att anpassa sig under väntan. Det är dock lite pinsamt för SD att Jeff Ahl går ut och kritiserar moderatsvassandet högt. För SD vill framstå som ”folkliga” och det rimmar illa med att tråna så efter en värmande kram från Moderaterna så att det påverkar deras politik. Det är något SD inte vill att folk ska prata högt om för det kan nämligen stöta ifrån sig väljare.

Flera LO-medlemmar röstade på partiet förra valet och deras fortsatta stöd behövs för att partiet ska fortsätta vara starkt efter nästa val. Hittills har SD lyckats med hyfsat bra med sina dubbla ansikten. SD säger sig vara ett parti för arbetare och folket och vill samtidigt ha makten ihop med partier från det borgerliga blocket. Det är inte heller en nyhet att de kritiserar etablissemanget – samtidigt som de själva sitter i riksdagen och tillhör därmed makten. Jeff Ahl pekar också på att SD svikit i en valfråga. De var emot vinster i välfärden. Men när lobbyorganisationer uppvaktade partitoppen så var det sockret för sött. Partiet gjorde en helomvändning. Nu är SD för att privata välfärdsföretag ska kunna proppa sina kappsäckar fulla med vinstpengar – vinst som är byggt på skattepengar och istället hade kunnat gå tillbaka till verksamheten, det vill säga exempelvis till barnen skolan.

Om Jeff Ahls skilsmässa från SD bottnar i personliga konflikter inom partiet, utebliven maktglans för honom själv eller att han verkligen inte kan stå för partiet politik kan bara Jeff Ahl veta. Men jag har tidigare skrivit en krönika om att huggen mot SD förmodligen kommer att börja komma från forna vänner med täthet nu – det finns ett missnöje mot toppstyrningen. Jeff Ahl är gissningsvis bara därför bara en av flera kommande. Jimmie Åkesson är allt annat är glad. På Apoteket köper han förmodligen huvudvärkstabletter.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel