Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso: Bli en miljöhjälte – släng inte käk

Vi slänger på tok för mycket mat. Det gäller allt i från hushållen till det som serveras på restauranger, skolor och maten i butikerna. Och det är inte alls bara gammal mat som kasseras, utan även sådant som går att äta. 

Vem känner inte igen sig själv i den scenen att en trött morot hamnar i komposten istället för i en sallad och vem har inte hällt ut en liter mjölk som passerat bäst före datum – men som skulle ha gått att dricka. Varje år slängs så mycket som 54 kilo ätbar mat och dryck per person i Sverige. 54 kilo! Mat och dryck som hade kunnat hamna i en middag om de hanterats rätt. Det är sådant resursslöseri, både för moder jord och för plånboken.

Livsmedelstillverkning i Sverige står för runt hälften av den totala övergödningen och för 20–25 procent av vår totala klimatpåverkan. Att till då slänga duglig mat är helt enkelt inte försvarbart. Slänger vi mindre ätbar mat, behöver inte lika mat produceras och det skulle leda till minskad miljöpåverkan. 

Nu är frågan om matsvinn politik och det är bra. Regeringen har gett Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket uppdraget att fram till 2019 jobba för att minska matsvinnet i hela livsmedelskedjan. Från potatisodlaren till ditt köksbord med andra ord. Projektet är en del i den nationella Livsmedelsstrategin. Den 4 oktober hade landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) en kick off för arbetet att slänga mindre mat. Sverige har förbundit sig att jobba för det globala hållbarhetsmålet att matsvinnet ska ha halverats till år 2030. En tredjedel av all producerad mat i världen går nu till spillo varje år. Det är en otroligt provocerade siffra med tanke på alla människor som inte kan äta sig mätt varje dag och lägg sedan till miljöaspekten. Det globala målet med minskat matsvinn måste helt enkelt uppnås och där är Sverige en medspelare. 

Många skolor i landet jobbar med att minska matsvinnet genom att väga avfallet och göra barnen medvetna om hur mycket mat de tar på tallriken. Det är sunt för både kroppen, miljön och plånboken att lära sig redan från start att inte ta mer på tallriken än det som äts upp. Något även vuxna bör tänka på, speciellt vid lunchbufférna. Där lastas tallrikarna överfulla och en hel del går tyvärr sedan till soporna. 

I Sverige har vi inte heller den traditionen att be om en så kallad doggy bag när vi till exempel går till pizzerian. Det är något vi bör ändra på. Be om att få ta hem resterna av pizzan.

Allt fler butiker ute landet har också prissänkta varor med kort bäst-före datum. Det är helt rätt och en möjlighet som bör nyttjas. Vi som konsumeter måste också bli mindre kritiska vid fruktdiskarna. Ett lite skrynkligt äpple är inte smakmässigt eller näringsmässigt sämre än ett perfekt exemplar. Bananer med lite bruna fläckar är inte dåliga, utan smakmässigt mycket bättre än sina helgula kamrater. Det helt enkelt väldigt mycket vi som privatpersoner för att bli miljöhjältar i det lilla – som att inte slänga käk som går att äta till exempel. 

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel