Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso: Därför låter sossarna som gammelmoderater

Det är ingen slump att socialdemokraten Morgan Johansson, justitie-och inrikesminister, den 5 januari twittrade om att antalet avvisningar till Marocko nästan fördubblats på ett år. Från 74 stycken 2016 till 135 avvisningar 2017. Han hänvisar till ett gott polisiärt arbete.

När Morgan Johansson får kritik för att han skryter om antalet utvisningar svarar han: Jag skryter inte. Jag vet att det bakom varje siffra finns ett svårt människoöde. Men jag vet också att fri invandring är en omöjlighet. Vi måste orka stå för en reglerad invandring, där den som har skyddsbehov får stanna, men den som inte har det måste åka hem.

Det är ingen slump att civilministern Ardalan Shekarabi (S) i slutet av året berättar till DN (29/12 2107) om hur det var för honom att leva som gömd flykting som barn. Hur det har gett honom insikten som vuxen: Det går inte att leva gömd. Ardalan Shekarabi säger att han stöttar skärpningarna av den svenska migrationspolitiken eftersom han haft många samtal med lokalpolitiker som verkat i kommuner under stor press på grund av mottagandet: "Jag kom fram till att ingen vinner på ett flyktingmottagande som inte är hållbart."

Det är ingen slump att finansministern Magdalena Andersson (S) före jul i DN (21/ 12) pratade om att Sveriges integration inte fungerar som den ska och att flyktingar därmed gör klokt i att söka sig till ett annat land. Uttalanden som fick hård kritik från egna led.

Det är ingen slump att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) den 11/ 12 2017 skriver i DN Debatt att regeringen vill att det nationellt framtagna utbildningsmaterial som används idag ska ses över för att ge ökat utrymme för samtal om normer och värderingar. Hon skriver även att från och med den 1 januari 2018 kommer nyanlända – precis som andra arbetssökande – att omfattas av krav för att ta del av insatser som kan leda till arbete. Utbildningsplikt för nyanlända införs också.

(S) huvudmotståndare inför höstens val är Moderaterna och Sverigedemokraterna. De siktar på att vinna tillbaka väljare som gått över till SD. Nu är linjen att kommunicera kring lag och ordning, som står högt upp på väljarnas intresseområde. Och så flyktingpolitik och invandring så klart. Frågor som tidigare förknippats med huvudmotståndarna.

Att Sverige inte klarat integrationen som man borde tydligt. Att Sverige tog ett stort ansvar under flyktingvågen 2015 är också klart och det satte onekligen landet under stor press. Att se över hur integrationsfrågor fungerar är inget konstigt. För att ett välfärdsland ska fungera, krävs att alla medborgare bidrar efter förmåga. Men i ivern att nu ta makten i frågor som ägts av andra är det viktigt att inte trampa snett, utan behålla en moralisk, solidarisk kompass. Tonen mot dem som har det svårt i vårt samhälle är redan uppskruvad och hård. Rasism är en verklighet. Socialdemokraterna borde akta sig för att vattna de mörka krafterna.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel