Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso: Dubbelbestraffa inte sjuka människor

Just nu ligger en utsliten kvinna i sin säng och känner vanmakt, ångest och desperation. För hon är inte bara sjuk till kropp och själ - hon har också blivit nekad sjukersättning från Försäkringskassan. Hon har ingen mjuk penningmadrass att vila sig emot . Sjukdomen i sig är alltså inte nog ok att bära, nu måste hon dessutom oroa sig för hur nästa hyra ska betalas.

Och hon är tyvärr långt ifrån ensam om den svåra situationen.

Antalet avslag för sjukersättning från Försäkringskassan har ökat. Regelverket tolkas hårdare eftersom myndighetens uppdrag från regeringen är att trycka ner utgifterna. 

Ambitionen går att förstå. Det är inte bara ett stort problem för den enskilda individen att drabbas av sjukdom - det är inte heller bra för samhället eftersom att folk måste jobba för att skatter ska in och välfärden bevaras. 

Regeringens mål är att pressa ner sjukskrivningarna till max nio dagar per år fram till 2020. Det är ett mätbart mål. Fast det innebär inte per automatik att hänsyn tas till de mjuka värdena, som jämlikhet, trygghet och rättssäkerhet. Det är en orsak till att bland annat LO-förbunden är starkt emot det målet. Låga sjuktal behöver inte per automatik innebära friskare människor. Istället kan den ambitionen legitimera att sjuka människor nekas sjukersättning. 

Folk blir inte friskare av att bli av med pengar - tvärtom. 

Pengar och ekonomi hänger ihop. Det är ingen slump att de som har minst stålar också är de som är sjukast. Nej, det är inget individuellt val att vara sjuk och fattig. Det säger sig självt. 

När det gäller sjukskrivning finns det en tydlig klass- och könsaspekt som inte går att blunda för. 

Det är kvinnor som är mest sjukskrivna och det är kvinnor som tjänar minst pengar. Med andra ord: Det är kvinnorna som sliter ut sig på det lågavlönade jobbet och eftersom att det är kvinnor som är mest sjukskrivna är de kvinnor som drabbas hårdast av de snävare tolkningarna som Försäkringskassan nu gör om rätten till att sjukersättning. 

Snacka om dubbel orättvisa.

Det är inte de sjuka som ska jagas. Det är inte den enskilda människan som ska snygga till statistiken antigen genom att gå sjuk till jobbet, eller tvingas in i arbetslöshet, fattigdom eller tvinga vända sig till socialkontoret. 

Istället måste fokus ändras till vad som är fel i grunden - och det är inte den enskilda människan. Fokus måste istället bland annat vara inriktad på arbetsmiljön - ingen ska bli sjuk av sitt jobb och ingen ska jobba för undermåliga löner på dåliga scheman. Och när en människa blir sjuk måste människan kunna lita på socialförsäkringssystemet. Att man kan leva ett tryggt och anständigt liv även vid sjukdom.  Att vara sjuk och få fattigdom som ett brev på posten genom avslag från Försäkringskassan är helt fel väg att gå om man menar allvar med att bekämpa ohälsa. Och eftersom det här i huvudsak drabbar kvinnor är det ingen feministisk politik. 

De ökade sjukskrivningarna är ett samhällsproblem- det löser man inte genom att dra undan tryggheten för de som drabbas.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel