Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso: Give 'em hell eller sans och balans?

Sverigedemokraterna vill framstå som det enda verkliga oppositionspartiet mot den rödgröna regeringen och tar till storsläggan så fort det bara går.

Det skapar visserligen smaskiga rubriker, politisk turbulens och sätter SD återigen i fokus. Men det är långt i från seriöst och förhoppningsvis ser väljarna igenom SD:s fula taktikpolitik. I riksdagen sitter personer som är framröstade av folket för att stifta lagar och fatta beslut. Det är ett oerhört stort förtroendemandat som borde mana till eftertanke och inte en jakt efter att skapa kaos. Och speciellt inte i en orolig tid där resurser verkligen inte borde ägnas åt illa spelad politisk teater.  

Men så tycks inte SD resonera. Visst minns ni väl vad partiledaren Jimmie Åkessons sms:ade under sin sjukskrivning till sin vikarie Mattias Karlsson om hur partiet skulle rösta kring statsbudgeten i december 2014: "Give ´em hell!"

Alltså: Ge dom ett helvete!

Den linjen gäller än. Före allt annat: Give ´em hell!

I fredags var det misstroendeomröstning i riksdagen mot socialdemokratiska statsministern Stefan Löfven. Det var andra gången den här mandatperioden som SD väckte misstroendevotum mot statsministern. Precis som förra gången, januari 2015, så fick Stefan Löfven riksdagens fortsatta förtroende. Och SD visste såklart hur utfallet skulle bli även denna gång. De valde ändå att spela det kortet eftersom de räknar iskallt med att det ska gynna dem i opinionen.

Nu vill partiet visa att de har varit villiga att fälla sittande regering och samtidigt peka på att Alliansen inte röstat för att avsätta Stefan Löfven. 

Partiet kan alltså sitta på sin främlingsfientliga kudde och peka finger åt allt och alla samtidigt. Som en tjurig bortskämd person med uppblåst ego utan vilja att agera förnuftigt. 

Tisdag den 19 september kommer misstroendeförklaring mot försvarsministern Peter Hultqvist äga rum i riksdagen i skenet av skandalen på Transportstyrelsen och regeringens agerande. 

Men det kommer bara bli ännu ett politiskt spel. Centern och Liberalerna har meddelat att det framkommit ny information och att det för deras därför inte längre aktuellt att medverka till att sparka bort Hultqvist från regeringen. Om det ligger någon sanning i det, eller om partierna insett att det var överilat att begära misstroendeförklaring i somras vet bara de närmast inblandade. 

På Twitter skrev i alla fall centerledaren Annie Lööf att sans och balans krävs. Det är bara att hålla med. 

Ironiskt nog är det just sans och balans som slår ännu ett slag på Alliansen och gör att samarbetet partierna säger sig vårda är fullt av sprickor. Snart faller det ihop. För Moderaterna och Kristdemokraterna verkar inte alls vara intresserade av sans och balans. 

I stället närmar de sig SD och om inget händer röstar de tre partierna för att avsätta Hultqvist på tisdag. Det är tiotusen mil mellan Give ´em hell! och sans och balans. 

Seriösa partier vet vilken väg de ska gå. 

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel