Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso: Hallå män! Agera mot de sexuella övergreppen 

När en medsysters berättar att hon blivit utsatt för någon form av sexuellt övergrepp blir jag tyvärr aldrig förvånad. Att vara kvinna och blivit utsatt för ofrivilliga händer på ens kropp är en så vanligt berättelse är att det som tyvärr sticker ut är när en kvinna inte varit med om det. 

Berättelsen är otaliga. Det handlar om att vara en sjuårig flicka och bli fasthållen och få sina byxor neddragna av äldre pojkar. Om att vara trettonårig tjej och få händer instuckna under tröjan av den coola killen på väg in till mattelektionen fast hon inte vill. Att vara 20-årig kvinna och få en manlig äldre kollegas fingrar innanför trosorna oombett på personalfesten. Det handlar naturligtvis också om våldtäkter. Formerna för sexuella övergrepp och sexuellt våld är tusen och åter tusen. Det ingår alla i den maktstruktur där kvinnans kropp ses som objekt - ett ting till för männen.

På sociala medier pågår just nu en kampanj för att uppmärksamma de sexuella trakasserier och övergrepp som sker mot kvinnor. 

Flödena fylls i detta nu av statusuppdateringar och tweets där kvinnor skriver #MeToo och därmed visar tydligt att de också blivit utsatta för sexuella trakasserier eller sexuellt våld i någon form. Det är skådespelerskan Alyssa Milano som uppmanat människor att synliggöra det sexuella våldets omfång i ljuset av skandalerna kring Hollywoodproducenten Harvey Weinstein. 

Vilket gehör Alyssa Milanos fått för sin aktion! Det är som att dra ut en propp och bokstäverna väller ut från den kollektiva kvinnokroppen. Ilskan. Sorgen. Vreden. Kvinnor finner mod i kollektivets röst. De finner tröst. Kvinnor får återigen bekräftat att det här är ett stort, omfattande problem som måste upp till ytan. Det är bra att det här omfattande problemet synliggöras ordentligt. För det som inte syns, går inte heller att göra något åt. 

Nu måste männen ta ansvar. Det är ett gammalt krav – men män har inte lyssnat eller helt enkelt inte brytt sig. Det är i grunden enkelt. Vid sexuella kontakter måste det finnas ett samtycke från båda håll. En överenskommelse. Men det handlar också om att män generellt måste våga öppna upp sin blick, se vidden av problemet och våga stå upp för kvinnorna. Det innebär att män måste agera gentemot andra män. 

Det kan till exempelvis handla om att orka se att ens fulla manliga kollega tafsar på den unga kvinnliga praktikanten och inte låta det ske obemärkt. Som man kan en gå fram till kvinnan och fråga om situationen är OK. Svarar hon nej krävs ett agerande.

Det här kräver naturligtvis mod - men mod är något som brukar tillskrivas manligheten, så vad är egentligen problemet? Kvinnor gör så hela tiden mot varandra - checkar av om situationen är OK. Men kvinnor kan inte få stopp på det här problemet själv, eftersom förövaren generellt är en man. Männen måste sluta se på kvinnan som objekt och männen måste agera i kampen för kvinnans rätt till sin egen kropp. 

Avslutningsvis: #MeToo

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel