Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso: Höjt barnbidrag värmer barnen till både kropp och själ

Jippie! Äntligen höjs barnbidraget. 200 kronor i månaden från och med nästa år. Det framgår av höstbudgeten som presenterades på onsdagsmorgonen och är första höjningen sedan 2006. För väldigt många familjer kommer det vara ett extremt välkommet tillskott och kommer att innebära en verklig förbättring för familjens ekonomi. Det är helt enkelt en jämlikhetsreform. Och så klart att det kostar. Drygt fyra miljarder 2018 och kostnaden kommer stiga de kommande åren.

De är klart att vissa kommer att gnälla över det höjda barnbidraget och tycka att det är en felprioritering. Men de som kommer att vara missnöjda är gissningsvis inte de med små plånböcker.

För de som sitter på stålar är det lätt att snacka om familjer med lite pengar måste prioritera bättre för att få en stabilare penningvardag. Men det är jäkligt lätt för de personer med feta stadiga inkomster att prata om att "priiiiioritera". För de kan faktiskt göra just det – prioritera. Välja bort den lyxiga dunjackan till barnet och köpa en billigare variant på klädkedjan med lägre priser till exempel. Eller skippa en Thailandsresa för familjen för den delen. 

Men för de familjer som inte har pengar för att hålla vardagen flytande kan prioriteringssnacket kännas som ett verkligt hån. Vad ska prioriteras liksom? Ska barnet gå på klasskompisens kalas och vara den enda som inte har med ett paket – eftersom att det behövs falukorv och mellanmjölk på köksbordet även i morgon? 

Eller ska barnet inte kunna delta på fotbollsträningen, eftersom att medlemsavgiften innebär att hela telefonräkningen inte kan betalas? 

Föraktfullt kan en snacka om att ekonomiskt utsatta familjer minsann skulle ha råd med än det ena och än det andra om de vuxna bara drog in på fredagschips och läsk. Men det kanske är en av de få guldkanter familjen har? Är inte alla människor, alla barn, värda ett liv, en vardag, som innehåller något mer än bara det absolut nödvändiga? Människan är ingen robot, människan behöver mer än det absolut basala för att faktiskt må bra. 

Och för att skapa sig ett meningsfullt liv och vardag krävs nästan alltid stålar. 

I stort sett allt kostar. Nej – jag tycker inte en enda familj ska behöva bortprioritera ett besök på badhuset eftersom att ekonomin är i botten.

Det handlar om att alla barn ska ha möjligheten till en aktiv meningsfull fritid. Det handlar om att barn ska kunna delta i det sociala livet. Att inte alltid vara den som inget har.

Med ökat barnbidrag så innebär det att fler barn och deras föräldrar får en verklig möjlighet till en lite bättre vardag. Det betyder också att den ensamstående mamman kan gå och köpa vinterskor i tid och samtidigt kan se till att barnet får ett busskort för att ta sig till kompisar. Det handlar alltså om att barnen inte behöver frysa, vare sig i kroppen eller i själen. Det är en helt rätt prioritering. 

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel