Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso: Kan gravida dricka vin?

När jag blev gravid för tretton år sedan blev det övertydligt att min kropp inte längre var bara min kropp, utan också ett växthus för en annan människa. Den insikten var chockartad, även om jag naturligtvis innan hade fattat graviditetens grunder på ett teoretiskt plan. Men teori och verkligt liv är två helt olika saker.

När jag insåg vidden av att vara en babyfabrik ville jag göra allt för att livmodern och moderkakan och allt det där andra som hör till skulle må så tipptopp som möjligt. Jag lusläste mödravårdens faktablad och följde råden.

När sedan babyn kom anlände chock nummer två – att vara mamma åt ett litet liv var en gigantisk livsomställning. Återigen försökte jag hantera det nya med hjälp av information. Pluggade faktablad från barnavårdscentralen och gjorde vad som rekommenderades.

Nu när jag snackar med gravida och nyblivna föräldrar inser jag att en del saker har förändrats under åren. Den infon jag fick är inte nödvändigtvis den samma som ges idag.Kunskap är ju inte alltid statiskt – utan utvecklas. Forskning ger nya upptäcker och kunskapen byggs därför på, eller så tillkommer någon ny upptäckt, vilket gör att vi får ompröva vårt vetande. 

Ta den här frågan om alkohol till exempelvis. För tretton år sedan var det tydligt att en ammande kvinna inte skulle dricka alkohol. Idag är tonen annorlunda. En ammande kvinna kan dricka måttligt med alkohol då och då eftersom att forskning inte visar några medicinska risker för barnet. 

Men att det går att amma och dricka vin samtidigt innebär ju naturligtvis inte att det är fritt fram för kvinnan att supa. Det eftersom att spädbarnsskötsel innebär att en måste ha sina sinnen skärpta för att kunna svara på barnets signaler. Det säger ju sig självt. Det gäller för övrigt samtliga föräldrar. Nyblivna föräldrar – oavsett kön – har exakt samma ansvar som nyblivna ammande mammor. 

Nu pågår en debatt om graviditet och alkohol. I den nya boken "Praktika för blivande föräldrar" av bland andra professor Agnes Wolds kan en läsa att låg dos av alkoholintag vid graviditet inte medför negativa effekter. Något Livsmedelsverket inte ställer sig bakom alls, gravida ska avstå från att dricka alkohol. Vi är också måna om att inte göra föräldrar oroliga och ha en massa pekpinnar, men när vi ser att det finns en risk för fostret måste vi informera om det säger toxikolog Anneli Widenfalk från Livsmedelsverket till TT (Expressen 17 september).

Nu ska Folkhälsomyndigheten gå igenom den aktuella forskningen som finns kring låg och medelhög alkoholkonsumtion. Det är bra. Vi ska veta hur kunskapsläget är just nu, och myndigheter ska ge hälsoråd utifrån det eftersom det påverkar människors liv. Extra viktigt är det naturligtvis i känsliga livslägen som graviditet och spädbarnstiden. 

Läs mer av Lina Norberg Juuso här.

Följ Lina Norberg Juuso på Twitter.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel