Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso: Partiledaren som inget vet

En unken, sexistisk, korrupt, grabbkultur. Vita män som håller varandra om ryggen. Det är bilden som målas fram i Kalla faktas program "Hotet inifrån SD" som sändes i TV4 (25/9). Frågan som ställs är vad som händer när det straffvurmande partiets egna medlemmar slår larm om interna ekonomiska oegentligheter och sexuella övergrepp mellan partikamrater. 

Svaret är att partiets visselblåsare upplever sig förföljda och trakasserade. För i SD:s världsbild är de kriminella inte vita svenska män, utan de andra. Människor från andra kulturer och från andra länder.

När riksdagsledamoten Hanna Wigh från partiet uttalat sig offentligt om problem med sexuella trakasserier inom partiet berättar hon till Kalla faktas reporter att hon blev uppkallad till Jimmie Åkesson. Han ska, enligt Hanna Wigh, ha meddelat henne att han var sur över hennes agerande. På film finns också när SD:s partisekreterare Richard Jomshof säger till Hanna Wigh att han blev jättebesviken när hon uttalade sig offentligt om de sexuella skandalerna inom partiet. Hon hade inte hanterat det snyggt. 

Hanna Wigh berättar för Kalla fakta att hon också själv blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Hon säger att hon blev upptryckt mot en vägg och fick ett finger uppkört i vaginan av partikamrat. Hon anmälde aldrig händelsen, eftersom vittnen saknades och inga fysiska skador uppstod. Efter programmet har en förundersökning inletts mot mannen som är riksdagsledamot. Han nekar till anklagelserna, men har tagit en time-out. Till Aftonbladet (26/9) antyder mannen att Wighs anklagelse kan vara ett sätt för henne att flytta fokus från att hon är anklagad för misshandel i ett knytnävsslagsmål. Det verkar föga troligt. Varför skulle hon utsätta sig för SD-svanens hat?

Naturligtvis är Wigh medveten om att hennes motståndare kommer göra allt för att misskreditera hennes berättelse. Så klart vet hon att anklagelserna om misshandel kommer att få mer rampljus på sig nu, än om hon hållit sig borta från media. 

Det är en mörk bild av den inre partikulturen som skildras i granskningen.

Men när reporten konfronterar Jimmie Åkesson tar han till sin vanliga taktik. Han vet ingenting, han har inte hört någonting och känner inte till någonting. Under veckan sa Åkesson också till Aftonbladets morgonprogram (26/9) att han inte fått veta vem riksdagsledamoten Hanna Wigh pekat ut var. Något som fick Wigh att bli rasande, eftersom att hon enligt egen utsago sagt namnet rakt ut till honom. Men Jimmie Åkesson kanske inte ville höra?

För i hans värld, och hans partikamraters värld, är det viktigt att ta itu med all brottslighet och straffa de kriminella. Om de gäller de andra. Hanna Wigh gör nu som två andra kvinnliga riksdagsledamöter gjort innan henne och blir politisk vilde. Det blir svårt för SD att försöka fortsätta sminka över sin kvinnofientlighet. 

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel