Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Alliansens partiledare bör skriva under skilsmässopapperna

Att Alliansen lever på lånad tid med livsuppehållande mediciner har varit uppenbart länge. Men Alliansen har varit i en stenhård förnekelsefas – som dock börjar släppa något nu. I vart fall finns vissa tendenser hos Centerns Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund. Kanske är de redo att börja se verkligheten som den är, inte som de vill att den ska vara. Det är ett viktigt kliv för att komma till acceptansfasen som är nödvändig för att fatta nya beslut. Väljarna gav inte Alliansen förtroende att regera själva. Räknat till antalet mandat blev det röd-gröna blocket större.

Att moderaternas Ulf Kristersson skulle krascha in i kaklet med sitt sonderingsuppdrag för att bilda regering var uppenbart redan när han fick förfrågan av talman Andreas Norlén. Men eftersom riksdagen röstat bort Stefan Löfven (S) blev det naturligt att Kristersson skulle få frågan – även om slutresultatet var uppenbart för i stort sett alla som inte tror på under. När Ulf Kristersson sedan skrev sitt beryktade Facebookinlägg sprätte nog en hel del Alliansanhängare en gravöl och tja … Alliansens motståndare tog en firaröl.

Visst finns det ett hårt borgerligt tryck från främst inifrån KD och M att Alliansens ska styra med något form av stöd av SD. Och det är ju helt korrekt att SD är ett borgerligt parti. Men C och L har fram till dags datum hållit fast vid sin moraliska kompass att det inte är ett argument för att släppa in ett parti med en rasistisk och kvinnofientlig idékärna i värmen.

Det demokratiska argumentet har också lyfts från den borgliga sidan – att det är icke demokratisk att inte ge SD inflytande med tanke på deras stora väljarstöd. Det är naturligtvis ett verkligt dilemma. Demokratin prövas hårt av icke-demokratiska röster – det ingår i spelreglerna. Det ingår också att icke demokratiska röster ska få höras – men det betyder inte att det måste släppas fram till makten. Det vore att sätta själva demokratin i gungning.

Nu har talmannen gett sonderingsuppdraget till Stefan Löfven. Han ska undersöka förutsättningarna att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen. Löfven ska lämna en lägesrapport den 22 oktober och slutrapportera den 29 oktober. Stefan Löfven har hela tiden hållit sig till en linje: Att blockpolitiken är skadligt för Sverige och att breda lösningar är nödvändiga. För att få till en mittenregering krävs oerhörda krafttag från båda hållen och det krävs avkall från vallöften med svekdebatt som följd.

Men framförallt krävs det att Alliansen inser att deras projekt inte längre är hållbart för politisk stabilitet. Splittringen mellan de fyra borgerliga partierna är också övertydlig och det är hög tid att skriva under skilsmässopapperna. Då kan det eventuellt bli ett någorlunda värdigt avslut och svenska folket få en regering med tydligt mandat att styra landet.

Lina Norberg Juuso

lina.norbergjuuso@mittmedia.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel