Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Därför ökade SD igen

Enlig SVT:s Valu så är det en överrepresentation bland de sjuka och arbetslösa som röstade på Sverigedemokraterna jämfört med hela befolkningen. Partiets politik attraherar alltså i större utsträckning människor som har en uppenbart svår livssituation och generellt en ansträngd ekonomi. Varför är det så? Är svaret att sjuka och arbetslösa i större uträckning än andra är främlingsfientliga eller rasister? Nej, det är en för enkel slutsats att dra.

Att vara sjuk och/eller arbetslös är tufft och innebär såklart att livet krackelerar och riskerar att spricka totalt. Det betyder att vardagen och livet blir svårt att styra och planera. Ingen väljer sjukdom. Det är något som drabbar en och betyder mindre pengar i en redan jobbig situation. Lägg till kaoset som uppstår i fall Försäkringskassan bedömer att människan inte har rätt till sjukpenning. Då blir det skarpt läge som kan stjälpa hela familjer.

Lång arbetslöshet i sin tur riskerar ett permanent utanförskap. Det är inte bara jobbigt för plånboken, utan också en frånvaro av ett sammanhang. Att inte kunna vara delaktig i samhället, känna att en gör ”nytta”, ha arbetskamrater att ta en kopp kaffe med och snacka de senaste nyheterna med. Att ha ett jobb är att gå till betyder mycket, inte bara för privatekonomin, utan också för människans välmående och självbild.

När livet inte blir som en vill eller tänkt sig, alltså som det är vid sjukdom och/eller arbetslöshet så ökar den negativa stressen. Det i sin tur kan föda ilska och ursinne över sakernas tillstånd. Det är helt naturligt. Människan har inte valt sin egen livssituation och behovet av att skylla på någon eller något för läget är djupt mänskligt. Om samhället därtill upplevs ha svikit göder det kanske bitterheten.

Det här har SD förstått och utnyttjat på ett ohederligt sätt. De har pekat ut invandrarna – de andra – som roten till det onda. Om Sverige bara hade haft mindre invandring så hade allt varit bättre...

SD kapitaliserar också på människors rädsla som är helt naturlig att känna när det privata livet är under stark press. Rädda och osäkra människor tenderar att vilja ha en stark ledare som kan peka ut enkla lösningar. Auktoritära lösningar för att fixa till det som inte fungerar. Kräva anpassning.

Men det är inte bara de här faktorerna som gjort att SD ökat, utan också en nostalgisk bild av ett Sverige från förr. De målar upp en bild av att Sverige skulle vara bättre under isolering. Att ett utträde ur EU skulle gynna Sverige och därmed dess invånare. Partiet har sett och förstått att även om globaliseringen inneburit att många fått det bättre så har det också skördat offer.

Så hur ska andra partier hantera detta? För det rödgröna blocket måste svaret vara mera välfärd. Samhällets måste ha rejält stöd när människor blir sjuka eller drabbas av arbetslöshet. Ett samhälle där klyftorna ökar drabbar inte bara den enskilda människan, utan är också farligt för alla.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel