Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Det finns ingen anledning att fira budgeten

Då kan några av er fira att skatten sänks. Inkomstskatterna sänks med 13 miljarder kronor. De med höga löner kommer få det extra nice – brytpunkten för inkomstskatt höjs. Sprätta bubbelflaskan!

Och så blir det slopad flygskatt OCH sänkt bensinskatt. Klimatet blir en rejäl förlorare med andra ord, men äsch, vad gör väl det när vissa människor nu får ÄNNU mer att shoppa för. Ni vet: unna – unna - unna. Jag undrar verkligen hur Moderaterna och Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som stödde M och KD:s förslag tänker inför klimatkatastrofen – som ju inte är en dystopisk film utan är nalkande? Och faktiskt redan här.

Klimatflyktingar är inget hitte-på-ord. Tror Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att de kommer kunna bygga murar kring sitt eget bo och på så vis strunta i moder jord flämtar av ångest? Blundar de inför sina barn och barnbarns framtid? Har de hört ordet klimatångest – som faktiskt en hel del reflekterande människor känner på grund av den allvarliga situationen? Eller har de täckt för öronen med öronmuffar från Chanel? Ja, jag raljerar. 

Det är övertydligt att det inte är en rödgrön budget, utan en blåbrun. Det individuella goda går före det allmänna goda. Med andra ord – vissa får det skönare i sitt privata liv, men klimatet, jämställdhetspolitiken och kulturen – det som påverkar alla – får stå tillbaka. 

Låt oss fokusera lite extra på kulturen. 80 miljoner ska sparas genom att ta bort fri entré på 18 statliga museerna. Det är en av de större besparingsposterna i budgeten och det är olyckligt. På museer öppnas en dörr in till det förflutna, till nutiden och blinkar till framtiden. Det är inte bara en byggnad med innehåll, det är arenor för bildning. 

Och bildning – ja – det är något som historiskt varit ett privilegium för de övre klasserna. Arbetarklassen har varit exkluderade. 

När arbetarrörelsen började sin kamp för att även arbetarna skulle få möjlighet till bildning så såg det som ett hot från de konservativas håll. Ett bildat arbetarfolk skulle vara farligt. De fick ju rätt på många sätt – kunskap och bildning är makt och arbetarrörelsen förbättrade verkligheten för de människor som inte föddes med guldsked i handen och ett Af i efternamnet. Jämlikhet är viktigt 2019 och det är inget som kommit bara så där – just bildning och kunskap var förutsättningen för kampen som fört oss hit. 

Men vi lever inte i en drömvärld. Fortfarande idag är det medel- och överklassen som har störst möjlighet till bildning. Orsakerna är många och komplexa – men här kan pengar inte räknas bort som en stor faktor. Väldigt många kulturupplevelser kostar. Att gå på konsert, bio eller teater är ingen billig historia. Måste en familj välja mellan köttfärssås eller opera så är valet självklart – eller hur? Därför är (var efter årsskiftet) gratis entré till statliga museum så oerhört viktigt. Det tar bort trösklar och gör kunskap och bildning mer tillgängligt. Det är demokratiskt och jämlikt. Men sånt är ju uppenbart inte prio för den blåbruna falangen. Grattis folket (OBS! jag är djupt ironisk). 

Lina Norberg Juuso

Lina.norberg.juuso@mittmedia.se