Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Hälsa ska inte bara vara för folk på Lidingö

Möjligen kan mitt osunda intresse för artisten Pernilla Wahlgren skyllas på konsumtionen av tidningarna OKEJ och Frida i tonårsrummet under slutet av 80-talet. Då var Pernilla cool med en frisyr som väckte avund. Men youtube-videon hon har gjort ihop med lärare och rektorer från två skolor på Lidingö är långt ifrån cool.

Har ni missat den? Gå in och kika. Obs! Ta med en skämskudde.

Så – har du kollat? 

Visst vill en först tro att youtube-videon är en parodi kring överklassens levnadsvillkor i en välmående borgerligt styrd Stockholmsförort? Men då anstränger en sig verkligen för att tänka snällt. Sedan försöker en ju greppa kring hoppet att videon är ironisk samhällskritik över det segregerade Sverige som är extra tydligt i storstäderna. 

Men nej. Det hjälper inte att ha på sig den välvilliga blicken. För videon är varken parodi eller samhällskritik. Pernilla Wahlgren och idégänget bakom musikvideon vill verkligen göra reklam för Lidingö stad.

Pernilla sjunger i käck schlageranda om Lidingö stad som bjuder på det bästa av det mesta och med slutsatsen att den passar för de flesta. Vilka som ryms i begreppet de flesta är tydligt. Det är bara titta på videon. Vitt, normativt och välanpassat. 

Det går inte ens att med en stor dos välvilja tolka videon som att plats för de flesta betyder något annat än ett bostadsområde för välmående privilegierade människor. Folk som har tid och plånbok att ägna sig åt ridning och golf. Och det budskapet förstärks när det trallas fram att Lidingö stad välkomnar dem som vill testa sina ambitioner.  Jag gissar att det där med ambitioner inte innebär att försöka testa att få barnbidraget att räcka till mjölken hela månaden ut.

I videon sjunger Wahlgren att Lidingö är hälsans ö. Det är sant. Lidingö har nämligen långt högre medellivslängd än andra förortskommuner i Stockholm. Det är en bild av folkhälsan i Sverige. Det skiljer nästan sex år mellan den grupp som lever längst i Sverige och den som lever kortast. Det enligt Folkhälsomyndighetens statistik från 2016. Och här går det inte att blunda för klassaspekten. De som tillhör de socioekonomiska svaga grupperna har sämre hälsa och riskerar därmed ett kortare liv än de som föddes rakt in i gräddfilen. 

Pernilla Wahlgrens Youtube-video fyller ändå en funktion. Det visar hur klassamhället ser ut från de välbärgades perspektiv. Om hur det uppenbarligen lägger på skygglappar så att det är helt oproblematiskt att sjunga om en hälsans ö som passar för de flesta" och folk med ambitioner. För att göra motstånd mot deras välmående bubbla gäller det att peka på vad klassamhället innebär i praktiken:

Ett kortare liv för människor som inte hade turen att födas in i rätt samhällsgrupp. Ojämlikhet är ett samhällsproblem vi måste lösa tillsammans. Det går inte att tralla bort med en pinsam schlagermelodi. Alla ska med, inte de flesta och inte bara de med ambitioner. Hälsa ska inte bara vara till för dem på hälsans ö – utan för alla – oavsett bostadsort. 

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel