Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Lått oss slippa ett nyval

Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund bör se till att ha rejält med krafter laddade inför den kommande veckan. Ha fyllt på sovkontot. Laddat musklerna med kolhydrater och ha en utvilad skärpt hjärna. För deras ledarskap kommer att prövas och ifrågasättas. Hårt. Både internt och externt.

Deras agerande kommer att utvärderas av deras egna väljare och deras (före detta?) kollegor inom Alliansen samt andra borgliga väljare. Veckan som kommer tvingar Centern och Liberalerna att tydligt välja sida och hur de än gör kommer de inte undan en kritikerstorm.

Lägger partierna Centern och Liberalerna ner sina röster i riksdagen i frågan huruvida Ulf Kristersson (M) ska bli Sveriges nästa statsminister blir det som att medge att Sverigedemokraterna får inflytande. Något som de heligt och dyrbart lovat under hela valrörelsen att partierna inte ska medverka till. Det faktumet kan inte jiddras bort.

Ger de SD inflytande – direkt eller indirekt – sätter de all sin trovärdighet på spel. Röstar de aktivt mot Ulf Kristersson röstar de å andra sidan emot den person som de själva under valrörelsen framfört som sin statsministerkandidat i en alliansregering.

Det är onekligen en sits som ger lätt huvudvärk alternativt kraftig migrän. Annie Lööf kan i situationen hänvisa till att hon meddelat talmannen att hon var redo att stå till förfogande för att få sonderingsuppdraget – om de andra Allianspartierna stod bakom henne.

Kristdemokraterna och Moderaterna gav henne inte den chansen. Det gjorde så klart Annie Lööf sur, så hon har förmodligen inte jättelust att blidka de två partierna.

Hon kan ju alltid hänvisa till det under veckan som kommer – att hon försökt lösa situationen men inte fått verktygen. Om väljarna och alliansanhängare köper det resonemanget är omöjligt att veta. Det är jobbigt läge hursomhelst.

Går vi mot nyval? Det är naturligtvis en möjlighet. Men vilka partier skulle tjäna på det? Centern och Liberalerna med fötterna mitt i en svekdebatt? En svekdebatt om att de röstat emot sin tidigare statsministerkandidat? De kan ju knappast ingå i en allians efter ett sånt agerande och hela tiden få frågor om vem som de anser ska leda landet. Deras svar skulle aldrig tas som trovärdigt.

Miljöpartiet skulle riskera att åka ut vid nyval – väljare som stödjer det rödgröna blocket skulle förmodligen överväga att rösta på ett större parti – Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet – för att inte risker ”bortkastade” röster. Kanske skulle Socialdemokraterna och Moderaterna kunna göra ett hyfsat val ifall folk vill rösta på två stora potentiella statsbärande partier. Eller så skulle väljarna ”straffa” dem för att de inte lyckats avgöra regeringsfrågan och gå till missnöjespartiet nr ett: Sverigedemokraterna.

Det partiet skulle naturligtvis göra allt för att kapitalisera på regeringskaoset och själva framställa sig som det enda parti som kan tänka sig att samarbeta med i stort sett alla.

Låt oss slippa den situationen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel