Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Maggan som idolposter tack!

God jul i både slott och koja. Får jag komma med ett litet tips?

Om ni har råkat missa SVT:s utmärkta serie Vår tid är nu så går den just nu att se på SVT Play. Så gör det. Titta på den. Ni kommer inte att ångra er. Det är nämligen bland det bästa SVT har producerat, i samma klass som Fröken Frimans krig säsong 1 (som visades under jul- och nyårshelgen 2013/2014). 

Vår tid är nu har gjort välförtjänt tittarsuccé, trots att de tre första avsnitten är något trevande. Serien är en familjekrönika placerad i Stockholm efter fredsdagen 1945. En framtidsoptimism dallrar i luften, folkhemmet är under uppbyggnad. 

I skådespelartruppen återfinns bland annat Suzanne Reuter. Hon är matriarken som styr i överklassfamiljen Löwander med fast hand och vass blick.

Löwander driver den anrika familjerestaurangen Djurgårdskällaren med gäster från eliten. Restaurangen fungerar som en scen där olika människoöden möts och knyts ihop till doften av frasig råraka. Vi får följa kökspojken Calles slit och familjeverklighet i det fattiga bostadskvarter Sibirien. Tittarna får också lära känna den unga levnadsglada Nina Löwanders som drömmer om att bli en fri självständig kvinna. Intrigerna inom familjen Löwander, där ekonomiska svårigheter för restaurangen till följd av kriget är en realitet, är ytterligare ett spår. 

Vår tid är nu innehåller det mesta och löper över flera år: Lycklig och olycklig kärlek, klasskamp och klassförakt avhandlas. 

Drömmen om ett liv bortom fattigdom och klassresan som går från fattigkvarter till modern hyreslägenhet. Det skildrar en tid där homosexuell kärlek är förbjuden och måste smusslas med eller helt enkelt tryckas undan. Det är en tid innan p-piller är en verklighet och abort är förbjudet. Ofrivilliga graviditeter avslutas naturligtvis ändå, med skam och fara för kvinnas liv som konsekvens. Kvinnlig sexualitet är förenad med risker. 

Vår tid är nu sändes under hösten och landade samtidigt som #metoo stormade som värst. Det gav ytterligare en aspekt av sexuella trakasserier på arbetsplatser. Temat lyfts nämligen upp i serien. Maggan i Vår tid är nu är fackligt aktiv och försöker påpeka och göra något åt kvinnornas arbetssituation där de behandlas som allmän egendom av männen. Hon möts av massivt motstånd av fackpamparna. 

Maggan, spelad av Josefine Neldén, är för övrigt en stark lysande stjärna i serien. Hon är en ensamstående mor från enkla förhållanden och försörjer sig genom servitrisyrket på Djurgårdskällaren. Det är ett slitsamt yrke, som hon ändå trivs med. När hon blir orättvist avskedad så knäcks hon inte, utan rustar för strid. Hon har en kärna av mod inom sig. Maggan driver en facklig kamp mot sin förra arbetsgivare, men hon gör det inte bara för sin egen skull, utan även för andras. Hon tar personliga risker för att uppnå något allmänt gott. Hon gör något hon tror på. 

Maggan, hon är min idol. Hon är styrka, mod, kamp och solidaritet personifierad. Jag vill ha Maggan som idolposter i mitt hem. Och jag behöver ingen julklapp, för det kommer att komma fler säsonger av serien. Tomten finns!

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel