Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Nu måste även du kompromissa, Annie Lööf

Det är på Centerns Annie Lööf som mycket av det politiska ljuset riktats mot under den här hösten. Hennes löften under kampanjen inför höstens val har som bekant visat sig vara omöjliga: Att inte ge Sverigedemokraterna något inflytande. Att inte släppa fram socialdemokratiska Stefan Löfven som statsminister. 

Och det ledde ju bekant till att hennes parti i riksdagen var med och röstade bort Stefan Löven som statsminister. Centern och Liberalerna gav sedan inte heller stöd till den egna statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M). Det eftersom hans regering skulle vara tvungna att ha stöd av Sverigedemokraterna på ett eller annat sätt.

En nej-sägare kan naturligtvis vinna respekt – men någonstans måste också egna verkligt genomförbara alternativ presenteras. Frågan är om Centerns kravlista gentemot Socialdemokraterna för att inleda ett budgetsamarbete kan ses som ett sådant. Dock är kravlistan stenhård och besk. Socialdemokraterna måste göra en rejäl högerkörning för att få Centerns stöd – så lät det i alla fall i början av veckan. 

Att Centerpartiet brinner för att luckra upp arbetsrätten – det vill säga göra det lättare för arbetsgivare att sparka folk efter eget tycke – är ingen hemlighet. Men om Socialdemokraterna går med att försämra arbetsrätten för att kunna bilda regeringen väntar en sjujäkla storm bland anhängarna. För vem ska företräda arbetarna om inte ett klassiskt arbetarparti? Socialdemokraterna kan inte vara med om att försämra arbetsrätten – det vore att tappa fotfästet. Faktiskt. 

Men OM S skulle svälja den citronen så kommer svårlösta stenar på vägen. Vänsterns Jonas Sjöstedt konstaterar att det inte bara krävs att Socialdemokraterna ska gör Centern tillfreds, utan även att vänsterns stöd behövs. Partiet kommer inte vara passiva. Sjöstedt har sagt att de inte börjar med att ställa ultimatum eller hota. Men att vänstern skulle acceptera en försämring av arbetsrätten….njaaa….det är svårt att se. 

Möjligen kan Centern backa på kravet att försämra för arbetstagare genom att Lööf och Löfven enas om att frågan är upp till arbetsmarknadens parter att förhandla om. Då skulle båda kunna behålla ansiktet i frågan och arbetsgivarnas parter skulle möjligen kunna enas om ett system som båda kan vara tillfredsställda med.

Även Sjöstedt torde acceptera en sådan lösning. Han vill se Stefan Löfven som statsminister. Även om Löfven tvingas göra en förflyttning till höger med Centern och Liberalernas budgetstöd så är det att föredra för Sjöstedt i jämförelse med att Kristersson skulle styra Sverige med SD som propeller.

Det är viktiga dagar framöver för svensk politik. Ska Stefan Löfven få förnyat förtroende för att bilda regering? Och vad ska då ges upp från hans sida? Och vad kan Centern backa på? Eller är Centerns kravlista författad utifrån perspektivet att den är omöjlig för S att gå med på och att Annie Lööf därmed kan stänga ännu en dörr med hänvisning till att Socialdemokraterna inte gick dem till mötes? Det vore oseriöst.

Sverige behöver en regering. För att få till en sund sådan måste alla partier kompromissa. Ja, det gäller faktiskt även Annie Lööf.  Lina Norberg Juuso

lina.norbergjuuso@mittmedia.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel