Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Tänk inte bara på din egen hälsa

Okej – du hade diarré igår och spydde och vet att du egentligen bör stanna hemma från jobbet i dag. Men när du vaknade på morgonen kände du dig ändå ganska pigg och du tänkte på dina kollegor som måste täcka upp för dig på jobbet ifall du stannat hemma. Du tänkte samtidigt på plånboken och ville inte ha en mindre lön på kontot. Hyran ska betalas och så vidare.

Så du gick till arbetet och det fungerade för dig. Du fixade arbetsdagen. Lite tröttare än vanligt men ändå… Men för någon annan, kanske din kollega, kan ditt beslut direkt farligt för hens hälsa. Hen kanske har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller tidigare sjukdom och är därför extra mottaglig för smitta.

Och när exempelvis magsjukan kommer via smitta är det inte som för dig, att du kan kräkas och sedan snabbt tillfriskna. I stället innebär det att kroppens bryts ner ytterligare och din kollega riskerar att bli sängliggande i fysiskt dåligt skick i flera dagar. Kanske sviterna till och med kan hålla i sig i veckor… Värre alternativ finns så klart, men de får du tänka ut själv. 

Använd din fantasi – hjärnan kan skapa egna scenarion. 

Så… har du tänkt klart? Slutsatsen måste bli att du inte ska gå till jobbet om du riskerar att smitta andra. Det är ojuste och kan vara direkt skadligt för någon annan. Ansvaret hos en människa måste vara större den privata vardagen.  

Det här gäller såklart även barn i förskola och skola. De ska hållas hemma 48 timmar efter senaste kräkningen /diarrén. Hur pigga de än verkar och hur frustrerande det än kan vara att inte gå till jobbet.

Om det kliar i kroppen efter lusten att ändå dra på ytterkläderna på barnet för att transportera hen till förskolan/ skolan måste tanken på alla andra barn slå till kraftigt. Vissa barns hälsa är sådant att en magsjuka kan vara förödande. Det kan innebära att barnet måste vara hemma i flera veckor och kan få enorma svårigheter att återhämta sig.

Du kanske tänker att det inte gäller på just ditt barns verksamhet – men det kan du faktiskt inte veta. Här måste man ju lägga till personalens arbetslivsmiljö – de ska inte behöva bada i massa onödiga bakterier. De har annat att hantera. 

Egentligen tänkte jag skriva om vikten att vaccinera sina barn för att de ska få alla chanser att vara friska och jag tänkte skriva att det inte bara är bra för just det barnet, utan för alla i samhället: risken för smitta minskar med ett väl vaccinerat folk.

Vaccin är – efter rent vatten – det som mest bidrar till folkhälsan i världen enligt Folkhälsomyndigheten. Jag väljer att lita på dem istället för självpåtagna hälsogurus som sprider andra teorier enligt olika luddiga agendor. Men antal tecken är begränsade så det får bli så här: Var rädd om din och dina barns hälsa, och du får lust att slarva, tänk på alla andras. Vi måste alla hjälpas åt. 

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel