Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Vem vill ha en raket i huvudet?

Ännu en högtid står inför dörren. Nyårsafton firar jag traditionsenligt med att inte skjuta raketer – har aldrig gjort det och kommer aldrig göra det. Jag vill egentligen skriva att mitt beslut i första hand bottnar sig i omsorg för miljön; men det vore att förhärliga mig själv. I stället handlar det om att jag är rädd för raketer. Jag vill inte få en raket i huvudet!

För ordningens skull skall nämnas att det är nästan lika vanligt att en åskådare skadas av raketer som den som avfyrar pjäsen. Det är inget "hitte på" utan går att läsa på MSB:s hemsida. Min raketrädsla är därmed helt rationell.

Det är folk som hanterar fyrverkerier och människor som tittar på när det smälls som inte är rationella. Visste du till exempel att varje år så skadas drygt hundra personer så allvarligt av fyrverkerier att de måste uppsöka sjukvården?

Och trots att det är 18-årsgräns för att hantera raketer så skadas barn som fått hantera pjäserna – överrepresenterade är pojkar. Inte okej. Ska en prompt skjuta fyrverkerier ska regler följas för allas säkerhets skull. Med andra ord: fadern ska inte få för sig att visa sonen hur en pjäs tänds på. Langning av fyrverkerier till minderårig person kan ge böter (böter är i alla fall bättre än personskador).

Här ska tilläggas att det i vart fall är positivt att sedan 1997 har antalet olyckor som kräver slutenvårdande sjukvård minskat. Sedan 2008 har inget dödsfall rapporterats enligt dinsakerhet.se. En förklaring till att olycksstatistiken förbättrats är ökad medvetenhet och att reglerna kring fyrverkerier skärpts till.

2002 kom förbud mot smällare, 2008 förbud mot 4-tums stjärnrör och 2014 förbud mot raketer med krutvikt över 75 gram. De kunde tränga in i kroppen och explodera. Nästa steg i att få bukt med fyrverkerieländet (ja, jag kallar det så) kommer nästa år. Från och med 1 juni 2019 kommer skärpta regler vad gäller raketer med styrpinne, bland annat krävs tillstånd från kommunen för att hantera explosiv vara.

Frågan är om nuvarande och kommande förbud räcker? Kommer vi den 1 januari 2019 återigen behöva läsa om olyckor kopplade till fyrverkerier och oacceptabelt agerande kopplat till fyrverkerier? Nu vill jag inte låta superneggo men ja, jag tror det. Och det skulle i så fall innebära att branschen måste ta större ansvar och så även politikerna.

Mer information om vad som gäller (det är olika i olika kommuner) men förmodligen även mer förbud. Det är faktiskt långt ifrån alla som uppskattar att himlen färgas i olika kulörer till höga ljud när nytt år passerar. Flera kommuner har valt att inte ha något officiellt nyårsraketshow för att stävja problemen – men det kan också vara kontraproduktivt. Fler skjuter hemma istället.

Dock måste faktiskt alla ansvariga ta sig en rejäl funderande på hur nyårsafton ska få bli en tryggt firande för alla. Och notera – jag har inte ens skrivit om alla djur och djurägare som har det kämpigt när ett nytt år träder in.

Gott nytt år allihopa. Fira det med förnuft och omsorg. 

Lina Norberg Juuso

lina.norbergjuuso@mittmedia.se