Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Vi behöver mer genusflum i skolan – för pojkarnas skull

Det har varit den internationella mansdagen. Jag hade missat det totalt om jag inte läst på Twitter att dagen sammanfaller med världstoalettdagen. Det kan lätt ge upphov till lite hö-hö och ha-ha.

Och så naturligtvis frågan – behövs verkligen internationella mansdagen när männen har dagarna 364 dagar om året?

Nu kan jag rabbla upp sånt som jag älskar att rabbla upp för att visa på det patriarkala samhället: Mäns makt, mäns löner, våld och övergrepp utförda av män mot kvinnor i nära relationer, sexuella övergrepp mot kvinnor utförda av män och så vidare.

Män är överrepresenterade i självmordsstatistiken enligt Folkhälsomyndigheten.

Utifrån det kan en lätt dra slutsatsen att jag inte tycker att den internationella mansdagen behöver uppmärksammas – annat än i former där lustigheter dras med att dagen infaller samtidigt som världstoalettdagen.

Men – så är det inte. Som feminist och jämställdhetsivrare är jag faktiskt besviken över att den internationella mansdagen inte fick större genomslag i medier, för det finns allvarliga problem som måste belysas för att kunna få till en förändring.

Att prata om normer och värderingar är inte genusflum – det är livsviktigt på allvar.

Orosvarning: nu kommer att tungt parti i texten:

Män är överrepresenterade i självmordsstatistiken enligt Folkhälsomyndigheten. Vi vet att män generellt har färre nära relationer än kvinnor – en delförklaring kan förmodligen ligga där. Kanske finns ingen att ringa när livet fullständigt rasar och möjligen kan det i sin tur kopplas till att män inte fostras till att värna om relationer.

Pojkar måste således på samma sätt som flickor fostras till att ta socialt ansvar – det innebär att skyddsnätet på sikt kan stärkas. Att prata om normer och värderingar är således inte genusflum – det är livsviktigt på allvar. Men naturligtvis är det ingen allenarådande lösning, jag är inte naiv.

Hela samhället måste göra mer för mäns hälsa och det handlar om arbete på flera olika arenor: socialtjänst, ungdomsmottagningarna, sjukvården, föreningslivet och så vidare. Och jag vet att medieretoriken lätt blir att ”alla” samhällets problem ska ”lösas” genom skolan, men det går inte att komma ifrån att skolan här är viktig för att förebygga ohälsa och självmord.

Vi vet att utbildning är en oerhört viktig faktor för att få till ett välfungerande vuxenliv och att utbildning även är förebyggande vad gäller självmord. Här vet vi också att pojkarna har det tufft. Flickor har genomgående bättre resultat än pojkar i skolan.

I varje skola måste ett seriöst arbete pågå för att pojkarna inte ska hamna efter i skolan.

Här blir det lätt att lägga över problemet på ”stökiga pojkar” och tycka att pojkar som inte klarar av skolan får skylla sig själva. Men det är att göra problemen individuella och inte strukturella och det är fel väg att gå.

I varje skola måste ett seriöst arbete pågå för att pojkarna inte ska hamna efter i skolan och det finns saker att göra. Vi vet till exempelvis att så kallade anti-pluggkulturen lättare tar fäste bland killar är bland tjejer och det måste tas på större allvar.

En väg är att ha en levande diskussion om normer och värderingar både bland skolans personal och med eleverna. Det är inte genusflum – det är livsviktigt på allvar.

Lina Norberg Juuso

lina.norbergjuuso@mittmedia.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel