Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso (S): Vi måste kunna "mensa" värdigt

Anställda som tvingas att byta mensskydd i kylbilar där matkassar förvaras. Så har anställda på Mathem haft det avslöjande Aftonbladet (11/8). Det är horribelt. En sådan pressad och orimlig arbetssituation så att bindor byts i bilar är så långt från anständighet en kan komma.

Det är djupt kränkande för den menstruerande. Förra julen införde Mathem enligt Aftonbladet också toalettvakter på centrallagret i Stockholm och arbetsledare kom och bankade på dörren när toabesöken upplevdes för långvariga. Hur lång tid får det egentligen ta att dra ut en tampong och sedan sätta in en ny? 30 sekunder? Får en bajsa också eller är toatiden slut efter tampongbytet?

Det är ju helt oacceptabla arbetsförhållanden som träder fram genom Aftonbladets granskning och avslöjandet kommer direkt efter debatten om menscertifiering av arbetsplatser. Uppenbarligen behövs menscertifiering. Och det är inget nytt.

Kommer ni ihåg sommaren 2017 när barnmorskan Petra Vinberg Linder la ut en bild på sina blodiga arbetsbyxor på sociala medier och skrev:

”Nattbarnmorska = haft 3 förlossningar. Då hinner man inte kissa eller byta sanitetsprodukter. Tack och god natt”.”

Hon fick arbeta utan rast och hann inte byta binda med blodiga brallor som resultat. Gensvaret blev enormt. Bilden blev en symbol för barnmorskornas och vårdpersonals pressade arbetsförhållanden, men också en feministisk bild av hur menstruation inte alltid får plats i ett yrkesliv.

Nu har alltså medlemsorganisationen MENSEN fått medel från Jämställdhetsmyndigheten för att under ett år driva ett projekt under namnet ”Menscertifiering av arbetsplatser”. Syftet är att ge arbetsplatser verktyg för att skapa ett mensvänligt arbetsklimat.

Så klart får det vissa debattörer att se rött och gaffla om slöseri med skattemedel. Mensen ska vara något privat och någon menscertifiering behövs inte, istället skulle det riskera att trycka in de menstruerande (Läs: kvinnorna) i ett hörn där de reduceras till endast ”svag” kropp. Men en menscertifiering av arbetsplatser skulle ju göra det precis tvärtom.

Att ha en mensvänlig arbetsplats möjliggör ju att jobba värdigt även under mensen. Och där ingår naturligtvis raster för att kunna byta binda på en toalett och inte i en bil. Vad en mensvänlig arbetsplats är innebär ju olika för olika arbetsplatser. Att jobba inom tung industri som menstruerade person innebär andra förutsättningar än att jobba inom vård och omsorg. Men oavsett ska mensen inte bli ett hinder i arbetet eller vara något tabubelagt.

Mensen finns, kommer regelbundet för en stor andel av den arbetande befolkningen och påverkar vardagen. För vissa lite, för några på ett väldigt tydligt sätt. Det måste samhället förhålla sig till.

Jag hoppas mensprojektet blir väldigt lyckat och sprider sig. En måste kunna mensa värdigt.

Lina Norberg Juuso

lina.norbergjuuso@mittmedia.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel