Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso: Sjuka måste få vara sjuka

Desperata offentliga brev. Nyhetsrapporteringar kring människor som är helt uppenbart i behov av assistens för att kunna ha en dräglig vardag, men som fått stöd nekat eller indraget. Barn som lider och förtvivlade föräldrar som kämpar mot myndigheters beslut. Till slut blev det offentliga trycket uppenbarligen för hårt kring frågan om LSS.

Förra veckan meddelade barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) att lagen kring assistans ändras. Människor ska kunna beviljas assistans även under väntetider. Beslut om assistansersättning fryses till utredningen om LSS är färdig i oktober nästa år. Det här är naturligtvis bra för dem som berörs. Men tyvärr hjälper de inte dem som redan farit illa och blivit av med sin assistans. Kursändringen kom för sent. I ett välfärdsland som Sverige är det inte anständigt att de som är i behov av stöd och hjälp för att klara av sitt vardagsliv inte får det. Frågan om LSS har varit svår för det socialdemokratiska partiet. Nu är elden kanske tillfälligt släckt i och med Regnérs beslut. Men det finns fler eldar som regeringen måste hantera och det snabbt.

Frågan om sjukförsäkringen är till exempelvis brännhet. Regeringen är tydlig i sina ambitioner. Målet är att pressa ner sjukpenningtalet till nio dagar per år och det ska vara uppfyllt 2020. Det är Försäkringskassan som har uppdraget. Och siffrorna har snyggats till på vägen mot lägre sjukdagar. Sjukskrivningarna minskar, men innebär det i praktiken att människor blivit friskare?

Precis som i LSS-frågan kommer nödrop. Det handlar bland annat om att människor blivit nekad sjukpenning, blivit av med sin sjukpenning, tvingas att vända sig till socialförsäkringssystemet för att deras sjukdomshistoria inte passar in i mallen för att få rätt till stöd från Försäkringskassan. Det går att läsa om läkare som gör sitt yttersta för att skriva rätt sorts intyg för att deras patienter ska få sjukpenning. Det är inte klokt. Läkarnas kompetens ska användas till att ge sjuka rätt stöd, rätt behandling, rätt medicin. Inte för att få spetskompetens i snygga intyg som gillas av Försäkringskassan.

Trycket kring den här frågan kommer inte att minska, utan att öka. Folk ska kunna vara sjuka utan att hela vardagsekonomin havereras. Folk måste kunna lita på försäkringssystemet när kroppen lider. När livet är tufft ska samhället backa upp. Det gäller både LSS och sjukförsäkringen.

Precis som med LSS bör alltså regeringen meddela en kursändring. Antalet sjukdagar ska inte minska genom att de som har det svårt får det ännu svårare. En sådan verklighet är helt enkelt inte rimlig. Om inte regeringen gör något är risken uppenbar att sjukförsäkringar blir en valfråga. Socialdemokraterna kritiserade Alliansen hårt för det som i folkmun kom att kallas för stupstocken. Det var förmodligen en faktor till att Alliansen fick lämna över maktpinnen.

Stupstocken är numera avskaffad – men tyvärr är de sjuka en grupp som fortsatt vara under press när pengar ska sparas. Om inget förändras finns det en uppenbar risk att frågan om sjukförsäkringen kommer tillbaka som en bumerang och snappar till socialdemokraterna ordentligt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel