Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Norberg Juuso: Socialdemokraterna ökar sitt stöd – Liberalerna bör krishantera

Partiledarna kommer inte att få en lugn jul. Samtidigt som de käkar julskinka kommer de att analysera aktuella väljarundersökningar och försöka lägga ett pussel kring frågan hur Sverige ska få en ny regering. Hotet/möjligheten om extraval står inför dörren. 

Talman Andreas Norlén har satt tidspress på partiledarna. Han har meddelat att den tredje statsministeromröstningen sker den 16 januari. Har Sverige ingen statsminister efter det finns sista chansen den 23 januari. Sedan blir det extraval. Det ska i så fall ske senast söndag den 21 april.

Det enda parti som rimligen vill ha extraval är Sverigedemokraterna. Det vore ytterst olycklig att än en gång ge dem huvudrollen i svensk politik. Inför ett extraval skulle de driva stenhård kampanj med budskapet att inget annat parti än deras förmår och är villiga att ta ansvar. Partiet skulle inte dra sig för att göda politikerföraktet. Vi vet att de sedan tidigare är otroligt skickliga på att gapa högt utan att behöva ta ansvar. 

Samtidigt är det inte skrivet i sten att ett extraval per automatik skulle gynna Sverigedemokraterna. Någonstans och någon gång når de också sin topp. Och någon gång kommer även de få motgång och drabbas av väljartapp. Dock finns det tyvärr inte mycket som tyder att partiet är på väg in i den fasen nu. I DN/Ipsos decemberundersökning om väljarstödet ligger partiet på 18 procent, jämförbart med valresultatet. Noteras kan dock att det är en nedgång från förra DN/Ipsosmätningen. Däremot får Sverigedemokraterna ökat stöd i SVT/Novus mätning (som presenterades den 19 december) med 2, 3 procent och blir därmed det andra största partiet. 

Stefan Löfven har gett ett lugnt och samlat intryck under hela hösten och konsekvent repeterat det han hela tiden sagt: Att han vill se ett blocköverskridande samarbete.

I DN / Ipsosundersökning om partisympatier tappar Centerpartiet stöd rätt rejält, tre procent. Kanske har väljarna i den undersökningen lessnat på Annie Lööfs nej-strategi? Möjligen har de väljarna gått över till Socialdemokraterna. Partiet ökar ungefär fyra procent jämfört med valresultat i samma mätning. Stefan Löfven har gett ett lugnt och samlat intryck under hela hösten och konsekvent repeterat det han hela tiden sagt: Att han vill se ett blocköverskridande samarbete. Socialdemokraterna ökar också i Svt/Novus mätning, dock inte lika kraftigt som i DN/Ipsos.  Noteras bör dock att Centerpartiet inte har något tapp i SVT/Novus väljarundersökning. Centerpartiet får samma resultat som vid valet, 8,6 procent.

För Liberalerna är både DN/Ipsos mätningen och SVT/Novus mätningen en sur julklapp. Partiet backar. Om inget händer skulle de riskera att åka ur riksdagen vid ett extraval. Alla larmklockor bör därför ringa hos Liberalerna.

Det kan tolkas som att partiledaren Jan Björklund inte lyckas navigera tydligt under hösten – väljarna vet inte vad han och partiet vill. Eller så är det ett resultat på att Björklund öppnat upp för en socialdemokratisk statsminister och att de borgerliga väljarna inte ser det som en acceptabel lösning. Alternativt är att de flyende väljarna är rädda för en regering med SD som stödhjul. 

Sammanfattningsvis: Alla väljarundersökningar ska tas med en rejäl nypa salt. Det är ingen sanning som presenteras, utan tendenser. 

Lina Norberg Juuso