Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lind svenskbäst på tuff sprintbana

Inte ens en sprinträv som Björn Lind lyckas alltid med taktiken.
Men efter sjätteplatsen i söndagens världscupsprint i Davos kan han till skillnad mot flera andra landslagsveteraner rikta in sig på skid-VM i februari.
Den långa, tuffa banan skördade offer. Inte minst svenska.

Rutinerade sprintåkare som Thobias Fredriksson och Peter Larsson har fler och tyngre meriter än de flesta.

Men till VM i tjeckiska Liberec hänger de löst.

Efter söndagens världscupsprint i Davos återstår i fristil bara den i Düsseldorf nästa helg för sprintåkarna. SM-sprinten i slutet av januari går i klassisk stil.

– Davos liknar mer VM så den tävlingen var viktigare än den i Düsseldorf. Det var därför vi kallade in åkare som Peter Larsson hit, sade förbundskapten Joakim Abrahamsson.

Larsson tog sig dock inte vidare från tidskvalet på den 1 700 meter långa och tuffa banan. Och Thobias Fredriksson var sämsta av alla svenskar och mer än 3,5 långa sekunder från de 30 som fick åka vidare.

– Jag är otroligt besviken. Det har varit väldigt mycket upp och ner för mig. jag hoppas verkligen det ska bli bättre i Düsseldorf, sade Larsson, som haft en behaglig vana att vinna världscupracet i Düsseldorf.

Nu var det bara två av sex svenska herrar som gick vidare, Björn Lind och Marcus Hellner. Emil Jönsson, en av förhandsfavoriterna, och Robin Bryntesson missade också. Den sistnämnde för andra gången i rad med två tiondelar.

– Emil hade lite känningar i luftrören, men vi trodde han skulle gå vidare. Den magsjuka Robin hade häromdan var något i hästväg, sade Abrahamsson.

Björn Lind övertygade desto mer. Backrycket i kvartsfinalen var dagens svettigaste uppvisning. Men OS-mästaren från Turin 2006 valde samma taktik i finalen – och då gick det för fort för att ligga och avvakta sist i fältet.

– Jag skulle ha bytt taktik, erkände han. Jag var pigg och hade jag varit med så hade jag nog kunnat vara på pallen, sade han efter att ha blivit sexa i finalen med norrmännen Ola Vigen Hattestad, Johan Kjölstad och italienaren Renato Pasini som topptrio.

Lind och Jönsson kan känna sig säkra på att få köra sprint i VM.

– Marcus Hellner är väl närmast till hands därefter, sade Abrahamsson. Sen har vi en fjärdeplats och kanske en femte man som reserv.

På damsidan gick alla fem svenskorna vidare. Britta Norgren bäst med en elfteplats efter att ha blivit femma i B-finalen. Bakom henne visade Anna Olsson att hon fortfarande är en sprinter av världsklass. Men en taktisk miss gjorde att hon försvann i kvartsfinalen. Norskan Marit Björgen for förbi henne med raketfart in på upploppet.

Charlotte Kalla föll i sin kvartsfinal efter närkontakt med kanadensiskan Kikkan Randall.

– Jag tänkte inte vika undan. Jag skulle ha blivit mer irriterad om jag hade sagt varsågod och hade ramlat på grund av det, sade Kalla.

Kalla har knappt två veckor på sig att hitta Tour de Ski-formen.

– Jag är inte orolig. Jag ska dra ner på träningen och samla överskott. Det blir bra.