Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linda färgchockar i farmors gamla torp i Hälsingland: "Jag skapar från det som redan finns i huset"

Ett av många goda hjärtan Linda Högtorp samlat på sig genom åren, är det som klappade här i farmors kök. Och hit till det röda lilla torpet i Hälsingland har hon nu kommit tillbaka för att hennes företag Många hjärtor ska få växa i genuin retromiljö och inspirera såväl henne som andra i hennes omgivning.

– Titta mamma, va många fina hjärtor!

Det var så det började en gång för många år sedan, då en väninnas dotter någonstans fick syn på en hel massa hjärtan och myntade uttrycket.

– Vi tyckte det var så bra att vi började säga det. När jag sedan skulle ha ett namn på mitt skapande och min verksamhet kändes det naturligt med Många hjärtor. Det är också namnet jag använder på sociala medier, säger Linda Högtorp i Segersta i Bollnäs kommun.

Läs också: Annika i Härnösand färgsätter allt – till och med diskmaskinen: "Färg är som vitaminer för mig"

Och Linda Högtorp har sitt hjärta i många olika saker. Det gemensamma är att det rör sig om skapande. Hon har alltid älskat musik och den första planen var att bli musiker och sångerska. Hon utbildade sig till församlingsmusiker, men en bilolycka med en svår whiplashskada som följd satte abrupt stopp för hennes drömmar om att vidareutbilda sig till solosångerska.

Läs också: Ann-Britt i Sundsvall förvandlade tråkiga skåpluckor till ett färgsprakande regnbågskök

– Jag har inte kunnat jobba på grund av min skada, så jag får hitta andra sätt att göra livet meningsfullt.

Förutom att sjunga och spela har Linda alltid gillat att sy, virka, sticka och brodera. Och inreda. Under namnet Många hjärtor syr hon nu bland annat egna förkläden, grytlappar, tehuvor och tyghjärtan, nästan jämt i starka, glada färger och ofta med något frihandsbroderi på.

Inredningsintresset har också fått lov att blomma ordentligt här på torpet, som också heter Högtorp, och där hon som liten tillbringade många av loven hos farmor och farfar. Det lilla röda trähuset i tre plan är byggt på marken som funnits i släktens ägo sedan 1500-talet. Och mycket av det vi ser idag ser faktiskt ut som det gjorde i Lindas barndom, om man pratar tapeter, golv och köksinredning.

– Jag har gjort om badrummet, bytt värmesystem och fräschat upp rejält i källaren. Men annars är det så jag gör när jag inreder, jag skapar från det som redan finns i huset. Med rätt tillbehör kan man göra skatter av det som är mindre charmigt, eller rentav fult, säger Linda Högtorp.

Vissa gamla möbler har fått stanna i huset, som farmors och farfars sideboard från Ikea som de köpte när de gifte sig, men annars är hon ständigt på jakt efter nya gamla saker. Inte alltid hamnar möbler och inredning där vi är vana att se dem. I ett rum har en pall hamnat uppe på byrån, i ett annat sitter ett knippe lampskärmar som en installation på en vit vägg och ett rombformat displaybord som stått i en fotoaffär har fått en färgglad välkomstmatta som duk.

– Jag försöker att aldrig hamna i en box, jag vill hålla mig utanför hela tiden. Inredning är det absolut roligaste jag vet och jag vill gärna ha det lite oväntat och busigt.

Och vartefter flyttas sakerna runt i olika rum eller byts helt sonika ut - det har ofta med årstidernas skiftningar att göra när en hel porslinshylla i köket plötsligt byter hyllgäster och det som nyss stod där läggs på vänt i nåt skåp eller säljs på den egna loppisen.

– Jag är omättlig när det gäller att pröva på nya grejer. Jag brukar säga att jag är inte inredare, jag är omredare, säger Linda och skrattar.

Vid vårt besök tar vi plats vid köksbordet i det ombonade och färgglada köket, där precis allt är retro, från 50-tal och fram till 70-tal. Allt från kokböcker med glada husmödrar på omslaget till den röda gardinkappan, de gula skåpluckorna och kuddarna mönstrade i mörkt brunt och grönt. Det här är husets hjärta, det var här Linda hängde farmor i kjolarna när hon var liten.

– Farmor bakade jämt och hon hade en fantastisk närvaro, man ville bara vara i köket med henne hela tiden!

Linda har själv bakat blåbärskaka idag och kaffet dricks naturligtvis ur en brunorangerandig kopp.

– Jag har valt att ha kvar den här stilen och färgerna som farmor bestämde. Jag har bara förädlat den lite. Sakerna jag fyller huset med är handplockade från loppisar från Hälsingland och Uppsala främst. Jag är en riktig loppisgalning och jag älskar saker med patina och historia. Men det är alltid retrosaker, alltid!

Jag påpekar att även Linda själv stämmer in med de glada, starka färgerna i huset. Hennes klänning är blommig och tightsen starkt senapsgula.

– Jag har alltid klätt mig med färger, men inte förrän nu har jag vågat följa efter med inredning.

Linda pratar om Högtorp som möjligheternas gård. Och för henne går innebörden av orden djupt. Det är en start på ett nytt liv. Hon har nyligen bestämt sig för att flytta hit permanent från Uppsala.

– För mig är det inte bara att komma hem till mina rötter, här hittar jag också mitt syfte och gör något av mina möjligheter och förmågor. Om mitt liv hittills har liv spretat åt alla håll och kanter, så kan jag med Högtorp förverkliga alla mina sidor och samla ihop allting under ett tak.