Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linda skapar julstämning med enkla medel

Tid till kreativitet på hemmaplan är en bristvara för småbarnsmamman Linda Täfvander. Men i jobbet som florist på Evonella Garden, har hon gått lös på julen.
– Det kliade i fingrarna under mammaledigheten och händerna längtade efter att göra något kreativt. Nu har jag verkligen fått använda min kreativitet, säger Linda.

För första gången på tre år har Evonella Garden öppet över jul och med Linda Täfvander i spetsen har handelsträdgården förvandlats till ett paradis för julälskare. Med enkla medel och säker hand har Linda arbetat med naturmaterial som björkar, grenar och granris för att skapa julkänsla.

– På julen kan man gå all in och jag såg en helhetsbild framför mig och ville använda höjden i växthuset. Jag gjorde bland annat ett "skatbo" av en björkstam och beskurna grenar, säger Linda.

Skatboet är fyllt av grenar som Linda har flätat samman med ståltråd, på grenarna har hon virat ett ljusdraperi. En annan variant av julträd är de fantasigranar som Linda har tillverkat med sly som stam. Ett hönsnät har formats till önskad form och sedan har hon lindat fast granris i nätet.

Två stora "traslampor" hänger i skyltningen. Allt som behövs för att göra dem är tygremsor av gamla lakan eller kläder och ståltråd.

– Jag fick idén på en mässa och jag tycker att det är roligt att få användning av gamla saker som man annars skulle slänga, säger Linda.

Linda börjar med att böja till en rund ring av ståltråd. Tråden ska lindas ihop några var så att ringen blir stabil.

När formen sitter är det dags att snurra fast tygremsan på ståltråden.

– Jag gör en ögla och drar till, det är inte svårt alls. Använd de färger som du tycker om, jag har utgått från domherrens färger, säger Linda.

Tygremsornas längd justeras till den längd man vill ha i efterhand. Linda knyter på band efter band, det går undan och hon sätter dem nära varandra. När ringen är täckt med remsor är det dags att ordna upphängningen. Linda fiskar upp fyra tygremsor i samma färg och gör en knut.

– Om man vill kan man hänga ljusslingor i traslampan, eller glitter eller något annat man tycker om. Det är bara fantasin som stoppar, säger Linda.

Att göra bokgranar är ett annat slags pyssel. Det är tålamodskrävande och för Linda tog det några kvällar framför tv:n att få till den.

– Ta en pocketbok som du har läst, 120-150 sidor är lagom annars blir det inte snyggt. Det är viktigt att få till skarpa vik så det kan vara bra att använda en linjal eller en nagel, tipsar Linda.

Linda river loss pärmen och börjar vika. Det första viket görs på halva sidan och viks sedan en gång till in mot bokryggen. Då framträder granens form. Den resterande flärpen viks mot boksidan och sedan in under sidan. Sedan är det bara att fortsätta att vika tills alla sidor är vikta.

– Det kan vara bra att använda en klädnypa för att hålla undan de vikta sidorna. Det gör det lättare, säger Linda.