Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindas magnifika trädgård i Dalarna lockar 62 000 följare på Instagram

Linda bor i ett skitfult hus i Dalarna – i alla fall är det så hon beskriver det själv.
Men hennes trädgård är minst sagt magisk. Det måste hon faktiskt hålla med om, fastän hon är en extremt blygsam person och en riktigt doldis i verkligheten.
På Instagram däremot är hon en känd trädgårdsprofil med över 62 000 följare på sitt konto "Årstidens bästa".

Annons

TV: Kika in i Lindas frodiga växthus.

Bakom huset, som är ett ganska vanligt vitt tegelhus i ett ganska vanligt villaområde i Avesta, gömmer sig Lindas gröna oas. Lummiga gångar leder fram till en köksträdgård med ett hav av sommarblommor och intill det ligger Lindas generösa växthus.

– Här älskar, älskar, älskar jag att vara, säger Linda. Att bara kunna gå omkring i min busiga stökiga blomsterträdgård och plocka precis vad jag vill, hur lyxigt är inte det?

Men framför kameran trivs hon inte.

– Nej, jag tycker om att hålla mig bakom kameran, vill inte synas, säger Linda som först efter lång övertalning gått med på att vara med på bild.

Och hon blir generad när hon blir igenkänd. Som i somras i Köpenhamn då en butiksägare i en känd trädgårdbutik utbrast "Åh Herre Gud, är det du??" Och slog händerna för ansiktet när han förstod att Linda är Årstidens bästa.

– Det kändes ju helt sjukt, säger Linda. Då blev jag jätteblyg och ville bara backa ut.

– Jag vet inte hur det har kunnat bli så här, att jag har så många följare. Men det verkar ju vara många som gillar det jag gör.

Linda är utbildad florist och jobbar en del med marknadsföring för en blomgrossist, men till vardags arbetar hon i en färg- och tapetbutik.

På fritiden gör hon kransar och buketter av sina egna blommor från trädgården. Sedan fotograferar hon dem och visar bilderna på instagram.

– Jag älskar att binda kransar! Jag binder säkert fyra–fem i veckan. Vad jag gör med dem? Jag hänger dem och ställer dem och lägger dem här och där. Ibland ger jag bort dem och det är ju alltid uppskattat.

Linda tycker om att bygga upp vackra miljöer. I trädgården har hon skapat olika rum med växter, krukor och baljor av zink. Och mysiga lummiga gångar mellan allt det gröna som växer med en otroligt kraft.

Hemligheten?

–Jag vattnar mycket och gödslar mycket.

Linda älskar att vara i trädgården.

– Det är min psykolog, så är det verkligen. Att bara gå omkring här, kunna gå ut och plocka precis vad jag känner för och binda en bukett, det är en otrolig lyx.

Den allra bästa tiden i trädgården är just nu, tycker Linda.

– Jag älskar september.

Det är nu som hennes verkliga praktväxt, dahlian Cafe au lait blommar, kraftigt och rikligt med sina enorma, blommor, stora som ett barnhuvud, i ljust cremerosa.

– De är omåttligt populära på Instagram och i sociala medier och visst är de fantastiska? Man kan inte se sig mätt på dem.

Ur stora korgar reser sig de höga plantorna. Linda har satt tre knölar i varje och planterade dem rekordtidigt i år, redan i februari-mars, och förvarade dem först i garaget och sedan kallt i växthuset.

– Efter en riktigt kall natt vågade jag nästan inte ut till växthuset på morgonen sedan, jag gruvade mig en hel timme innan jag gick ut. Alla frön jag hade försått hade fryst av och förstörts, men tack och lov hade dahliorna klarat sig och växte sedan upp och blev så här fantastiska.

I september blommar de som allra mest och vackrast. Och Linda skördar rikligt och binder sina kransar och buketter.

Hur vill dahlian ha det för att bli så här kraftig?

– Den vill ha väldigt mycket näring och mycket vatten, mina fick otroligt mycket näring när jag planterade. Jag har gett dem både brunnet stallgödsel och hönsgödsel och vattnat med flytande gödning, Biobact, medan de blomma

Dahliorna blommar ända till frosten kommer, men då vissnar de snabbt ner helt och knölarna ska grävas upp ur jorden.

– Vid frostvarning brukar jag gå ut och plocka in massor och spara stora buketter. När sedan frosten tagit dem, klipper jag bort stjälkar och blad, gräver upp knölarna och lägger dem i korgar och strör lite halm eller sågspån över.

Sedan låter hon dem ligga i matkällaren till det är dags att plantera dem igen på våren.

Det börjar skymma i septemberkvällen och Lindas trädgård är nästan ändå vackrare då. Pingpongdahliorna "Small world" i vitt lyser i mörkret och Linda har tänt ljus och ljusslingor inne i växthuset som lockar inbjudande. Under vinrankan som "nästan ger jobbigt mycket frukt i år" har familjen ofta middagar och kalas.

– Vi sitter här även på vintern. Vi grillar ute och dukar upp här, det är jättemysigt! Man får ju klä på sig bara.

Linda har inrett växthuset med nötta och skavda bord och bänkar, naturmaterial och växter förstås. Förutom mindre växter i krukor finns där ett kiwiträd och ett persikoträd som gav mycket frukt förra året och doftade fantastiskt.

Just nu är dahlian den självklara stjärnan i trädgården. Men Linda har många andra favoriter med. En är en riktigt högrest, säkert tre meter hög, Höstsilverax.

– Den har inte riktigt slagit ut än men när den gör det doftar det smultron i hela trädgården, säger Linda.

Den lite krondillsliknande Blomstermoroten är en annan favorit.

– Den är så vackert mörk i färgen och skir.

Den behöver man förså tidigt på våren för att den ska hinna få fart, tipsar Linda. Men sedan blir den hög och fin och blommar hela sommaren.

I köksträdgården har Linda ett helt hav av frösådda sommarblommor bland annat favoriterna vallmo och ljuvliga zinnior i en dimmigt rosa grön färgskala.

– De blir jättefina i kransarna.

I början på sommaren blommar klassiska ljusrosa pionen Sarah Bernardt i trädgården. Den är liksom Lindas trädgårdsintresse ett arv efter hennes mormor och morfar.

– De hade båda ett otroligt stort intresse för trädgård.

– Mormor jobbade på Karlbo handelsträdgård när jag var liten. Jag minns så väl doften av färgade nejlikor där inne. Ingen angenäm doft idag. Men ett så tydligt barndomsminne, säger Linda.

Äver hennes farmor var trädgårdsintresserad.

– Jag var väldigt mycket med henne i Värmland på somrarna och lärde mig odla grönsaker och klassiska sommarblommor. När farmor inte hade tid med mig gick jag på små utflykter och plockade blommor längst vägkanten.

Av dem band hon buketter och kransar.

– Och så hittade jag gamla zinkbaljor och plockade grenar och mossa i skogen efter säsong som jag byggde upp fina miljöer mer.

Precis som hon gör idag, helt enkelt, efter Årstidens bästa.

Linda Hansson

Bor: I Skogsbo, Avesta, Dalarna.

Ålder: 43 år.

Familj: Maken Andreas, döttrarna Ebba, 13 år, och Ellie, elva år.

Gör: Jobbar med färg och tapeter på Per kvadrat i Avesta. Och har ett eget företag som jobbar lite på uppdrag åt en blomgrossist och hjälper dem med sociala medier och marknadsföring.

På instagram: @arstidensbasta

Intressen: Trädgård, blommor, tapeter, inredning, matlagning, bakning, vandring och fiske.