Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindgrens tunga skadehelvete

Ett flertal spelare i SDFF har haft mer eller mindre allvarliga knäskador de senasten åren – förra säsongen gick både Irma Nordmark och Hanna Glas sönder efter att korsbanden gått av.

En annan som har haft ett rent skadehelvete är anfallaren Amanda Lingren som har opererat sig tre gånger på 1,5 år, men som nu äntligen börjar se ljuset i tunneln.

– Det har varit jättejobbigt, samtidigt blir man stärkt av det.

Våren 2009 ville hennes högra knä inte vara med längre, en översträckning på baksidan av muskelfästet stökade till säsongen. Halvåret senare, dagen efter att hon fyllt 20 år, var det dags för det vänstra knät att gå i strejk. Något som senare visade sig vara betydligt allvarligare än vad man först hade trott – halva korsbandet var av och menisken var skadad.

– Jag hade aldrig varit skadad tidigare, berättar Lindgren.

– Då hade man precis kommit igång, jag hade gjort mål och var på "g", det var verkligen tungt.

I maj 2010 gjorde hon till slut en ordentlig operation. Korsbandet samt yttre och inre menisken reparerades men säsongen var spoilerad. Och olyckskorpen fortsatte att kraxa även under denna försäsong

– Det hade inte riktigt gått till sig, det såg bra ut på styrketester men när jag ökade träningsmängden så gjorde det ont.

I tisdags la hon sig, för tredje gången på 1,5 år, under kniven. En lättnad eftersom hon när förhoppningar om att det äntligen skall släppa denna gång.

– Det har varit otroligt jobbigt, säger Lindgren.

– Jag har hållit mig borta från träningar för att det har varit för jobbigt att titta och vissa kvällar har det varit tungt – det har varit upp och ned.

Hon har dock haft stort stöd från familj, vänner och spelarna i laget – speciellt anfallskollegan Emma Jonsson. Den allsvenskt meriterade liraren har även hon haft stora skadebesvär och är numera lagets fystränare.

– Vi har jobbat mentalt en hel del, det har såklart varit jobbigt för henne. Jag har varit mycket skadad själv och har försökt att finnas där, säger Jonsson.

Vad är viktigt att tänka på när man kommer tillbaka från skada?

– Det beror på vad det är för slags skada, men man ska alltid, alltid, alltid lyssna på kroppen.

– Är man inte riktigt redo i huvudet är man inte redo för planen. Går du in i en situation till 90 procent, då kan du komma in fel och så blir det en följdskada.

Nu hoppas Lindgren att hon ska få vara skadefri, för även om det stundtals har varit tungt så vet hon vad hon vill.

– Ibland har jag känt att "nu skiter jag i det här". Men jag tänker inte ge upp. Jag vill inte, säger Lindgren beslutsamt.