Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa Magnusson: Detta handlar knappast om barns sexuella frihet

I Turkiet ska det bli lagligt att ha sex med barn över 12 år – förutsatt att barnet är med på det. Det beslöt i dagarna landets författningsdomstol, efter påtryckningar från regeringspartiet AKP.
Detta är en cynism utan dess like.

Turkiet har redan väldeliga problem med övergrepp mot barn. Man skulle därför behöva skärpa lagen. Ordna ordentliga födsloregister för att förhindra att barn gifts bort. Aktivt motverka fattigdom, eftersom barnäktenskap framför allt förekommer i familjer som inte kan försörja sig. Se till att skolgången blir obligatorisk för alla.

Och i varje ögonblick måste man bekämpa den konservativa skamkultur som säger att män har total rätt till andras kroppar, att kvinnor och barn inte är mer än ägodelar och brickor i de sociala framgångarnas schackspel.

Istället gör Turkiet tvärtom. Man tar ytterligare ett steg mot denna kultur, bort från den moderna, sekulariserade världen. Inte ens den mest naiva kan inbilla sig att lagändringen är positiv för barns sexuella frihet.

Särskilt illa är den för krigsbarnen. Antalet syriska flyktingar i Turkiet närmar sig nu 1,4 miljoner, enligt FN:s mätningar. Hälften av dem är barn under 18 år, och de befinner sig i ett mycket utsatt läge som det är. Vilken möjlighet kommer en syrisk 12-åring framöver ha att säga nej till en man som bestämt sig för sex? Hur ska ett sådant barn kunna få rättvisa skipad i domstol efter övergrepp?

Turkiet har inte gjort sig känt som en rättssäker stat. Den fria pressen förföljs, människor fängslas och avrättas utan rättegång. President Recep Tayyip Erdoğan deklarerade för några veckor sedan dessutom att FN:s konvention om mänskliga rättigheter inte längre ska gälla. Detta är det land Europa säljer ut sin integritet till, i utbyte mot att Turkiet håller flyktingarna borta.

AKP står för Adalet ve Kalkınma Partisi, Partiet för rättvisa och utveckling, men i praktiken förs alldeles uppenbarligen en politik som resulterar i raka motsatsen. Det hedrar Sveriges utrikesminister Margot Wallström att hon säger ifrån, och det är hög tid att även EU agerar. För det är barnen som betalar priset för detta rävspel.