Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisen attackerades av boxer – fick avlivas två veckor senare

Mitt under svamppromenaden attackerades den 12-åriga sheltien av en lösspringande boxer.
Boxern bet Lisen i sidan, och höll fast henne med käkarna.
– Efter angreppet blev hon allt sämre, och till slut hade hon sådana smärtor att jag tvingades avliva henne, berättar matte Ann-Cathrine Lindström.

Händelsen inträffade i slutet av oktober förra året, i samband med att Ann-Cathrine och hennes dotter tog med sig hundarna ut i skogen på Lövsättsberget för att plocka svamp.

– Alla mina tre hundar var lösa, men de höll sig vid våra fötter, säger Ann-Cathrine.

Plötsligt kom en boxer springande mot hennes hundar.

– Innan vi hann reagera attackerade hon Lisen, trots att hon lagt sig på rygg för att visa underdånighet, berättar Ann-Cathrin.

Hennes dotter lyckades få bort boxern.

– Men hon orkade inte hålla den, och den gav sig på Lisen igen. När min dotter lyfte upp boxern andra gången, hade den Lisen hängande i munnen och hon skrek rakt ut. Min dotter blev tvungen att bända upp boxerns käkar för att få loss Lisen, fortsätter Ann-Cathrine.

Händelsen polisanmäldes som brott mot lagen om tillsyn av hundar.

Till en början verkade det som Lisen hade haft tur.

– Vi var till veterinären, som sade att hon nog kommit undan tack vare sin tjocka päls, berättar Ann-Cathrine.

Men under de kommande veckorna blev Lisen allt sämre.

– Hon blev väldigt låg, slutade äta och började få ont. Till slut hade hon sådana smärtor att jag tvingades avliva henne, säger Ann-Cathrine.

Enligt veterinärutlåtandet avlivades Lisen på grund av leverproblem.

Men Ann-Cathrine tror att Lisen skadades i samband med hundattacken.

– Tre veckor före händelsen tog jag med henne på en hälsoundersökning. Veterinären gjorde ultraljud och konstaterade att hon mådde bra, förutom att hon var lite öm över ländryggen. Lisen hade haft problem med levern, men hon gick på specialkost och det funkade bra.

Hon krävde boxerns ägare på 2 300 kronor för de veterinärkostnader hon hade efter händelsen – men hundägaren har bara gått med på att betala kostnaderna för veterinärbesöket i direkt anslutning till hundattacken.

– Man har faktiskt ett strikt hundägaransvar. Det handlar inte om pengarna – det handlar om att jag vill att ägaren ska medge att det var boxern som indirekt dödade Lisen, menar Ann-Cathrine.

Boxerägaren är väldigt ledsen för det inträffade.

– Jag nekar inte till att min hund attackerade hennes, och det är fruktansvärt för mig också. Men jag kan inte ta på mig att min hund dödat hennes när det inte finns ett enda veterinärutlåtande som pekar på detta. Det handlar faktiskt om en gammal hund som hade leverproblem, menar boxerägaren.

Ärendet ligger nu hos polisen.

– Vi kommer att prata med boxerägaren, och därefter får vi ta ställning till om vi ska ställa krav på att hunden ska bära munkorg och vara kopplad, säger Hanna Rolinder, som leder förundersökningen.

Hon understryker att man som hundägare har ett strikt ansvar för att hunden inte vållar någon skada.

– Man ska alltid ha kontroll över sin hund, säger hon.