Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lista: Tuff konkurrens bland krögarna som gör miljonvinster – så mycket tjänar de

Att vara krögare i restaurangtäta Sundsvall är inte helt lätt.
Men i vår granskning visar sig några krögarkungar och restaurangdrottningar som gör miljonvinster.
– Man tänker ständigt på den hårda konkurrensen, säger Peter Eliasson, delägare Daltons och E-street.

I Sundsvalls kommun finns det drygt hundra restauranger som har alkoholtillstånd – och de allra flesta ligger i centrala Sundsvall. Därför är också konkurrensen hög och krögarna strider om kunderna. En av de som lyckats i branschen är Peter Eliasson som är delägare för E-street och Daltons. När han får frågan om hur tuff konkurrensen är han snabb på att svara.

– Det är spänt att driva två restauranger i stan, det går inte en dag utan att man tänker på konkurrensen, säger han.

Vi har gjort en sammanställning som visar hur det gått för runt 30 av Sundsvalls restauranger. Där visar sig Peter Eliassons två restauranger som lyckade, med hög omsättning samt miljonvinster som resultat efter finansiella poster. Men de som omsätter absolut mest pengar är bolaget bakom O’Learys och Oscar.

Utöver dessa finns det ett helt gäng som under det senaste bokslutet gjort miljonvinster. Och bland de som lyckats finns en gemensam nämnare – och det är läget.

– Under de senaste åren märks det att allt fler Sundsvallsbor väljer att gå ut och käka, och då är läget jätteviktigt, säger Peter Eliasson.

Hui Tsai är delägare i Ming Palace som är en riktig långkörare som funnits sedan 80-talet på Esplanaden. Hui har länge känt av pressen i branschen.

– Det är ju en otrolig mängd restauranger i Sundsvall nu, det dyker upp nya hela tiden precis som svampar, säger hon och skrattar.

– Man måste slåss lite om kunderna och det känns som att många Sundsvallsbor är nyfikna på allt det nya, fortsätter hon.

Under de senaste åren har, precis som Hui Tsai menar, många nya restauranger dykt upp. Bland andra Udda tapas, Rå, Apa och En liten krog. Men ändå finns Ming Palace med bland de restauranger som går mest i vinst.

– Jag tror att folk kommer till oss för att fira saker, och vi har många stamkunder. Vi strävar ju hela tiden efter att göra så att kunden vill komma tillbaka, och det verkar funka, säger hon.