Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Listpopen dominerar årets schlager

Det är hårda tider för favoriter. Veteraner och balladsångare har fått se sig brädade av okända namn med bidrag inspirerade av topplistornas stora hits. I Norrköping biter Oscar Zia på naglarna.

Annons

Ace Wilder och Robin Bengtsson till final i Melodifestivalens första deltävling. Sedan Wiktoria och David Lindgren. Fyra bidrag som tydligt hämtat inspiration från det sound som dominerat listorna de senaste åren.

I Malmö fick Isa se sig förpassad till Andra chansen, trots favoritskap och den pampiga balladen "I will wait". Samma öde mötte Molly Pettersson Hammar och hennes svulstiga "Hunger".

Samtidigt åkte schlagerveteranerna Tommy Nilsson, Patrik Isaksson och Uno Svenningsson ur tävlingen med sin ballad "Håll mitt hjärta hårt".

I Norrköping är det Oscar Zia som drar ner tempot och han har inte missat förra veckans trend.

– Det är klart att jag har tänkt på Isa och Molly. Särskilt Isa, jag tycker att hon har en grym låt, sade han till TT i början av veckan.

När han möter pressen inför de första repetitionerna i Norrköping försöker han slå bort tanken på att hans ballad skulle innebära ett handikapp.

– Jag vill bara gå upp och göra mitt bästa. Det här är en låt som jag har skrivit själv. Det är ett jättestort steg för mig, så jag är bara väldigt stolt.

Christer Lindarw och hans After Dark representerar gammelschlagern i veckans deltävling. Han är fullt medveten om att det blåser nya vindar i Melodifestivalen.

– Gamlingarna åker ut... Det är väldigt mycket Avicii-stuk och radiolåtar som folk röstar på. Men vi har en stor publik som är över 35 år, man får inte förakta dem. När vi gjorde "Dolce vita" för elva år sedan röstade till och med barnen på oss, så man vet aldrig, säger han.

Nej man vet inte, inte förrän på lördag. Eller om man är Swingfly, som verkar helt säker på avancemang. Han och Helena Gutarra dyker upp med en låt signerad Teddybears-mannen Joakim Åhlund och Andreas Kleerup, två låtskrivare som knappast förknippas med Melodifestivalen.

– Vi har en låt som är bättre än någon annan i den här tävlingen, säger Swingfly.