Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litar på att kungen klarar kris

Tarin Nordlund i Sundsvall följer det som händer i hennes födelseland Thailand.
Jag har varit orolig för att det skulle bli våldsamheter. Just nu är det lugnt, men hur länge det varar beror på vem som tar makten den 8 december.

Hon har inte oroats för släkt eller vänner eftersom de bor långt från huvudstaden. Och de flesta thailändare lever sina liv helt obekymrade över vad som pågår i Bangkok. Det enda de bryr sig om är att det inte är alltför mycket korruption.

Men protestaktionen har varit historiskt lång, den har pågått i 192 dagar, och kunde lätt ha övergått i ett blodbad. Även om några dödats och hundratals skadats så tycker Tarin Nordlund att aktionen fått ett bra slut.

Det sorgliga är att landet drabbats, när turisterna inte kan komma är det förödande för Thailand. Jag läste om ett företag som förlorat 580 miljoner baht per dag som aktionen varat.

Fastän förre premiärministern förbjudits att syssla med politik i fem år, men får fungera som rådgivare, och att PPP plus två närliggande partier upplösts så tror Tarin Nordlund att det finns risk för nya oroligheter från PAD:s sida som har militärens stöd.

Men vi har en trygghet i kungen. Säger kungen något så lyder thailändarna. Han är som en far för allihop. Trots att han inte har formell makt så har militären svurit honom trohet och det betyder att han kan stoppa våldsyttringar från deras sida.