Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liten Sundsvallsfirma får miljonorder från Norge – nu går första lasset

Det lilla ingenjörsföretaget Gelund har tagit hem en order på över 30 miljoner kronor från Norge.
Den ger jobb till ett tiotal företag bara i Medelpad.
– Vi är närmast unika i branschen, även globalt sett, säger vd Göran Lundgren.

Annons

Företaget, som utvecklar och levererar maskiner som ska tillverka fiberskivor och klassisk masonite, har en ovanligt bred kompetens, menar han.

På tisdagsmorgonen gick den första leveransen iväg till sydligaste Norge, nära Kristiansand. Till den Bygma-ägda fabriken som gör skivor till innertak och väggpaneler.

Men det ska bli många fler leveranser, innan hela raffinörsystemet tas i drift till hösten.

Då har fabriken först byggt en ny 20 meter hög byggnad för att all utrustning ska få plats.

Göran Lundgren har var tidigare utvecklingschef inom fiberboard på Sunds Defibrator och Metso Panelboard fram till 2006.

Men då hade han redan startat sitt företag ett par år tidigare.

– Att det tog fart ska jag tacka Ikea för, vi gjorde en del nya typer av maskiner till deras tillverkningsenhet i Polen från 2008 och framåt, berättar han.

För två år sedan fick Gelund ett avtal med Valmet i Sundsbruk (tidigare Metso) där man fick försäljningsrätten till deras minsta raffinörsystem, alltså maskiner som sönderdelar träflis till fiber.

– De hade mer eller mindre slutat med den maskinen. Men vi såg att den passar bra för att ersätta gamla, små maskiner i masonitefabriker. Därmed halverar kunden också sin energiförbrukning, säger Göran Lundgren.

2014 började företaget också utreda möjligheterna att leverera raffinörssystemet till Sydnorge och i juni i fjol fick man ordern.

För att klara det måste Gelund ta hjälp av en rad andra firmor.

– Det är säkert över 100 personer inom industri och transport inblandade i projektet. Vi ska ju inte bara konstruera och rita, utan håller i hela processen med beställningar, montering på plats och igångsättning, säger Stefan Eriksson, projektledare på företaget.

Även han jobbade tidigare på Sunds Defibrator, Metso Panelboard och på efterföljaren Sunds MDF.

Gelund, med sju anställda, har en nisch och ordern gör att fjolårets omsättning på runt 13 miljoner stiger till 20 miljoner i år.

– Här finns en marknad både vår närhet, Baltikum, Ryssland och i Asien. Sedan utvecklar vi också andra produkter, säger Göran Lundgren, 72 år i sommar.