Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liv finns långt ner i underjorden

Levande mikrober har upptäckts i berglager 1,6 kilometer under Atlantens havsbotten.
Ingen har tidigare funnit liv på så stort djup.

Det tidigare rekordet, från berglager under Stilla havets botten, löd på 842 meter. Men det nya rekordet kanske inte står sig särskilt länge. Forskarna misstänker att det finns mikrober på fem kilometers djup i jordskorpan. Sedan blir det sannolikt för varmt för att några livsformer ska kunna överleva.

Upptäckten, som redovisas i tidskriften Science (080523), gjordes av franska och brittiska forskare vid djuphavsborrningar utanför Newfoundland i Kanada.

Den visar att livet har lyckats invadera de mest ogästvänliga miljöer som finns på vår planet. Temperaturen på 1,6 kilometers djup ligger mellan 60 och 100 grader Celsius. Trycket är massivt och organiska näringsämnen är sällsynta. En bättre beskrivning av helvetet är inte lätt att finna.

Men mikroberna är väl anpassade för detta. Att döma av deras DNA är merparten av dem så kallade arkeer, en typ av encelliga organismer som liknar bakterier men i själva verket bildar ett helt eget rike vid sidan om bakterier och det rike vi själva tillhör, organismer med cellkärna.

Ett släkte bland arkeerna, Pyrococcus, var särskilt väl företrätt i proverna. Det är erkänt värmeälskande och återfinns alltid på stora djup.

Arkeer kan, till skillnad från nästan allt övrigt liv, klara sig utan syre och solljus. I stället har de förmågan att omvandla metan till energi. Metan finns på stora djup, men forskarna anser ändå att det är ett mysterium hur mikroberna kan finna tillräckligt med näring i de berglager där de hittades. Lagren är 111 miljoner år gamla och nästan utblottade på organiska ämnen.

Forskarna, som letts av oceanologen John Parkes vid Cardiff University, spekulerar att mikroberna sannolikt har ett mycket begränsat födobehov. De saknar troligen naturliga fiender och behöver därför inte lägga ner någon energi på att skydda sig.