Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Live: Nya Sverigekartan presenteras med storregioner

Nyss presenterade regeringens utredare Barbro Holmberg och Kent Johansson sitt förslag Sveriges framtida regionindelning.
Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland ska enligt förslaget bli en region för norra Sverige.

Chatt: Här kan du tycka till om regionfrågan

Förslaget är att skapa sex storregioner:

1) Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

2) Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland.

3) Stockholm och Gotland.

4) Västra Götaland, Halland och Värmland.

5) Östergötland, Jönköping, Kalmar och Kronoberg

6) Skåne och Blekinge.

Vi livesänder direkt från presentationen på Hilton Hotel Slussen i Stockholm. Vi intervjuar bland andra Barbro Holmberg och civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Regeringen vill dela in Sverige i väsentligt färre län, regioner och landsting än dagens 21. En utredning tillsattes förra sommaren och i dag presenteras ett första förslag om ny indelning för regionalpolitiker vid ett möte på Sveriges kommuner och landsting (SKL) i Stockholm.

– Vi lägger fram ett diskussionsunderlag baserat på våra analyser och samtal i länen och hoppas nu på en fortsatt diskussion för att jobba fram ett skarpt förslag till vårt betänkande, säger huvudsekreteraren Johan Krabb.

Under onsdagseftermiddagen bekräftade ordförandena för landstingsstyrelserna i Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten i ett pressmeddelande till tidningen att förslaget handlar om en norrländsk storregion.

– Det är glädjande besked. Förslaget är bra för Västernorrlänningarna, bra för Norrland och bra för Sverige. Vi får möjligheter att vara med och spela på mer lika villkor som de boende i större regionerna, detta jämnar ut maktbalanserna i landet och är väldigt viktigt för demokratin, säger Erik Lövgren (S), landstingsråd i Västernorrland, i ett pressmeddelande.

Ett problem som lyfts fram är att den nuvarande regionala samhällsorganisationen är alldeles för splittrad, där hälften av landets befolkning bor i de tre största länen medan resten samsas i övriga 18 län. Förhoppningen är att en ny indelning exempelvis ska ge stabila ekonomiska förhållanden i de nybildade landstingen.

I Halland – vars framtid bedöms hänga i luften – är motståndet mot en större organisation stort bland politiker och tjänstemän både på regional och på kommunal nivå, säger Catarina Dahlöf. Själv ser hon inga fördelar med en sådan reform.

– Nej, vi kan inte se det i dag.

Kollektivtrafik och fördelning av specialiserad vård blir inte bättre i en större region, säger Catarina Dahlöf.

– Det finns inte någon organisation som genom att vara stor kan lösa de problemen. Man behöver jobba tillsammans med andra. Vi har systematiskt jobbat på det sättet, både i Halland med våra kommuner men också med våra grannar, både inåt och uppåt och neråt.

Catarina Dahlöfs kollega i Dalarna, Tiina Ohlsson, uttrycker sig mer försiktigt om Region Dalarnas framtid.

– Blir det så att regering och riksdag bestämmer sig för att vi ska indelas i en större region så är det ju viktigt att vi geografiskt hamnar i en sådan region som gör att vi har en bra bas att stå på.

Men visst finns det farhågor.

– Hur säkerställs vårt inflytande i Dalarna i en stor region? Den frågan är ju högst angelägen att jobba med. Vi har olika förutsättningar i det här landet beroende på var vi befinner oss, säger Tiina Ohlsson.

I Sveriges nordligaste och överlägset största län, Norrbotten, väntar man sig inga större förändringar, enligt landshövdingen Sven-Erik Österberg.

– Vad som ska hända här uppe är ganska förutsägbart. Vi ligger ganska lågt och tar det här förslaget just som ett diskussionsunderlag. Klart att det finns folk som är oroliga för vad som ska hända men blir det förändringar så får vi hantera dem när de kommer, säger han.

Ett skarpt förslag är tänkt att komma den 30 juni. (TT)