Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livstid efter mordförsök mot uzbekisk imam

Den 22 februari 2012 sköts den då 54-årige Obid Nazarov i bakhuvudet i en trappuppgång i Strömsund. Den uzbekiske imamen fick svåra hjärnskador men överlevde.
Det hör inte till vardagen att en domstol funderar över om en annan stat har beställt ett mord i Sverige men sådana tankegångar fanns efter dådet.

Annons

Straffet för förövaren höjdes under tisdagen av hovrätten från 18 års fängelse till livstid.

Obid Nazarov var imam i Uzbekistan när han hamnade i opposition till regimen. Han anklagades bland annat för att ha varit inblandad i ett terrordåd vid en tidpunkt när han inte befann sig i landet. Anhöriga har berättat att hela familjen har utsatts för trakasserier från regimen och att hotbilden finns kvar.

2006 fick Obid Nazarov asyl i Sverige och Säpo har kritiserats för att man inte ska ha tagit hotbilden mot honom på tillräckligt stort allvar.

Den misstänkte skytten greps i Ryssland i januari 2015 och han överlämnades i augusti samma år på svensk begäran. Nazarov vårdas fortfarande på hemlig ort för sina skador.