Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livstidsdömde taximördaren nekas strafflindring

Det var 2002 som Alexander Borisjenko dömdes till livstid efter mordet på taxichauffören Jarmo Pistool från Timrå.
Nu har han ansökt om att få straffet tidsbestämt – men nekas då tingsrätten anser att det finns risk för att han faller tillbaka i brottslighet.

För mer än 13 år sedan hittades Jarmo Pistools kropp på ett kalhygge i Jämtland.

De ryska medborgarna Alexander Borisjenko och Alexej Kondratiev tilldömdes livstidsstraff för människorov, grovt rån och mord, för brottet.

Läs mer: Tio år sedan mordet som skakade Sverige

Rätten gick på Borisjenkos historia. Han förklarade att gärningen var planerad eftersom de behövde pengar, men chauffören var slumpvis utvald. Han ska ha hållit fast Pistool i en snara medan de rånade taxikassan och sedan band chauffören i baksätet och senare ströp honom till döds och gömde kroppen.

I förhör har de sagt att de är agenter och inte kan ge svar på vissa uppgifter på grund av "militära hemligheter".

Läs mer: Mördaren är tillbaka i Sundsvall

Nu har Borisjenko, som sitter på anstalten i Saltvik, vädjat om att få sitt straff tidsbestämt till 21 år i stället för livstidsbestämt.

Borisjenko har under strafftiden misskött sig grovt och bland annat försökt rymma, men efter november 2012 ska han ha skärpt till sig och varit fri från incidenter. Han har deltagit aktivt i studier och sysselsättning under sin strafftid, säger sig ha ordnat med arbete på en släktings företag i hemlandet och att han är en förändrad människa.

Men Rättsmedicinalverket anser honom vara manipulativ i samtal och har därför svårt att väga in uppgifterna om bättring. De bedömer att han har en medelhög risk att falla tillbaka i allvarlig brottslighet.

Det i kombination med att brottet är så pass grovt gör att tingsrätten inte anser att fängelsestraffet kan bli lägre än 24 år. Han nekas därför strafflindring.