Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljudböckerna attackerar - Intresset för pocketböcker minskar

Intresset för pocketböckerna har minskat. Det visar en rapport över bokförsäljningen under 2017 års sex första månader, där det framgår att försäljningen har gått ned med 7,5 procent.

– Det sticker ut. Man kan tänka sig att pocketboken är det som konkurrerar mest med digitala abonnemangstjänster och att människor lyssnar mer på ljudböcker nu, säger Erik Wikberg, forskare på Handelshögskolan i Stockholm och författare till rapporten "Bokförsäljningsstatistiken".

Många trender håller i sig, de digitala abonnemangstjänsterna fortsätter att gå bra – de ökar med hela 55,1 procent. Barn- och ungdomslitteratur fortsätter också att vara starkt efterfrågad.

Den totala försäljningen av böcker har ökat med 4,5 procent i kronor räknat under det första halvåret 2017, jämfört med samma period i fjol. Och försäljningen via internet ökar.

Än så länge är det dock för tidigt att dra några slutsatser av siffrorna.

– Det kan vara väldigt titelstyrt och det här gäller också en kortare tidsperiod, säger Erik Wikberg.