Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljungandalsvägen ska bli en turistmagnet

Gamla riksväg 14 mellan Stöde och Borgsjö ska bli en turistmagnet i framtiden.

– Det är väldigt vacker att åka den här sträckan och det kan skapa inkomster för alla näringsidkare efter sträckan, säger Dan Thornberg i Fränsta.

Det var när Dan Thorberg åkte Kustvägen som han kom på tanken att ordna en turistväg från Stöde och upp till Borgsjö.

– Det är så oerhört vackert att åka den här sträckan av gamla riksväg 14. Vägen går mellan nuvarande E14 och Ljungan, säger Dan Thornberg.

Från tanke till handling var steget kort. Dan satte sig och började skissa på idén och tog kontakt med företag och föreningar.

– Vi hade ett möte där jag trodde att det kanske skulle komma ett 20-tal intresserade. Det kom 50 personer, så vi fick dela mackorna så att det skulle räcka till alla, säger han med ett skratt.

Nu har planerna kommit långt och ett 70-tal företagare och föreningar har fått förfrågan om de vill delta i projektet.

– Alla kommer kanske inte att vilja vara med, men jag hoppas så många som möjligt vill det.

Han har också med hjälp av siffror från Trafikverket skissat på hur många som kommer efter E 14 som kan svänga av för att åka turistvägen istället.

– Med de trafikflöden som är under semestermånaderna räknar jag med att 400 bilar svänger av per dygn. I bilarna sitter det 2,5 personer. Utländska turister gör av med 1 500 kronor per dygn och svenska turister 500 kronor. Slår man ihop detta kan en företagare öka omsättningen med 1,7 miljoner kronor, fortsätter Dan Thornberg.

Det här är siffror som är attraktiva för de som har någon verksamhet i området.

– Nya aktörer kan också tillkomma. Som sommarkaféer eller loppisar. Även vinterturismen får nytta av en turistväg som är ordentligt skyltad.

Projektgruppen som är en del destination Ljungandalen ska tillsammans med kommunen träffa länsstyrelsen för att utveckla idén.

– Det är bättre att vi finns tillsammans. Det blir effektivare. Skyltar ska upp vid vägens början och slut så snabbt som möjligt så att vi kan komma igång redan i år. Säkert kommer en del att vara missnöjda med att det blir en ökad trafik efter sträckan. Men samtidigt kanske det innebär att den trafik som går där inte kör så fort. vi tror på den här idén, nu är det bara att jobba på, slutar Dan Thornberg.