Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljunganlaxen lever

Replik på "Håller laxen i Ljungan på att ta slut?".

Med rätt åtgärder kommer Ljunganlaxen att leva kvar för framtida generationer.

Catch & release som tillämpas i Ljungan på vild lax och havsöring är allt vanligare inom sportfisket över hela världen. I Nordamerika har det varit vanligt i flera decennier med återutsättning av fångad fisk allt för att bevara fiskstammarna men ändå ha kvar ett sportfiske. Sportfisket som i sin tur ger fiskevårdsområdena ekonomi för att bedriva en aktiv fiskevård genom bland annat fiskekortsförsäljningen.

Det är dock inget självändamål med catch & release så förhoppningsvis kan vi i framtiden tillåta ett begränsat uttag av lax, men inte som situationen är i dag.

Vi föredrar en livskraftig laxstam före troféfiskar på sportfiskarnas väggar och dessutom kan man fotografera fisken före återutsättning.

För de sportfiskare som tycker att det är viktigt att få avliva fisken rekommenderar vi fiske i de helt utbyggda älvarna som exempelvis Indalsälven.

Det är inte lagändringar utan det är fiskevårdsområdena själva som har infört särskilda regler om fångstbegränsningar och regler om fiskemetoder, allt för att bevara de vilda stammarna av lax och havsöring i Ljungan.

Skyldighet att återutsätta lax och havsöring med fettfena är inte dolt utan det står klart och tydligt på bland annat fiskekortet.

Syftet med bestämmelsen med ett sänkesförbud är att förhindra felkrokning till följd av fiske med spinnfluga, men om vi bara skulle förbjuda spinnfluga så skulle vi få ett fiske med sänke och mask där man kan fiska på samma sätt som med spinnfluga.

Det nu pågående Statkraftprojektet där Sundsvalls kommun, Länsstyrelsen i Västernorrland, fiskevårdsområdena, Ljunganfiskarna och Statkraft med övriga kraftbolag i Ljungan deltar kommer att ge förslag på åtgärder för att ge laxen bättre levnadsbetingelser.

Mycket positivt är att elfiskena förra året visade höga tätheter av laxyngel i Ljungan.

Tidigare provtagningar visar att Ljungan har en genetisk genuin laxstam som vi måste värna om. Nästa vattendrag söderut som har en genuin laxstam är Emån, norrut är det Lögde älv.

Att den outbyggda älvsträckan bara är 17 kilometer innebär att det är viktigt att öka ytorna med goda lek- och uppväxtområden för laxen och havsöringen. För havsöringen är det dessutom viktigt att bäckar och biflödet Stångån biotopvårdas samt att vandringshinder i Stångån tas bort. Det arbetet pågår.

För övrigt strävar vi efter en ständigt förbättrad service både för lokala och hitresta sportfiskare. Våra fiskevärdar gör ett viktigt ideellt arbete allt för att skapa en god atmosfär kring fisket i Ljungan. Ett attraktivt sportfiske med lax-, havsörings- och harrfiske ger lokala näringsidkare ett viktigt tillskott av kunder samt visar att Sundsvalls kommun kan ge unika naturupplevelser.

Ledamöter i förvaltningsgruppen Nedre Ljungans Sportfiske:

Kenneth Johansson

Kenneth Ottosson

Leo Oras

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel