Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvsös eget kurhotell tar form

/
  • Per Ångström, VD för Järvsöbaden står nere i den före detta potatiskällaren där det nu byggs ett kallbad.
  • Kablar och sladdar hänger ut från väggar och tak, redo att kopplas in av de lokala entreprenörerna.
  • Järvsöbaden firar 110 år 2015 och en gång i tiden startade det som kurhotell. I dag möter historien upp nutid och Järvsöbaden får åter igen ett spa.

Hälsan är i fokus på Järvsöbaden när den nybyggda spa-avdelningen börjar ta form. I jul beräknas bygget att vara färdigt.
– Det ligger i tiden. Folk vill må bra, säger Per Ångström, vd för Järvsöbaden.

Annons

Potatislandet som låg strax utanför Järvsöbaden blev till golfbana. Då tappade potatiskällaren under den östra flygeln sitt syfte och blev till ett tomt förråd under flera år. Till jul kommer den gamla källaren med det välvda taket att få nytt liv och bli en del i Järvsöbadens utbyggnad. Potatiskällaren kommer framöver vara ett kallbad för besökande och allmänhet i den nyöppnade spa-avdelningen i Järvsöbaden.

– Vi har en egen källa uppe i berget där vi drar vatten från och låter det rinna ner i det nedsänkta kallbadet som kommer att vara här i potatiskällaren, säger Per Ångström, VD för Järvsöbaden.

Två veckor efter midsommar togs det första spadtaget till Järvsöbadens framtida spa. Efter några veckors förseningar börjar nu bygget ta form och Per Ångström har som mål att hans gäster kommer att få tillgång till avdelningen till jul.

– Vi har pratat om att göra något med bastuavdelningen som vi haft i flera år och nu när vi fyller 110 år 2015 så tänkte vi att vi ville utöka och göra ett spa. Precis som det var när Järvsöbaden startade, säger han.

Överallt hänger sladdar och kablar ut från väggarna. Taken är målade, golven är fortfarande täckta med skyddande papper. Poolen står redo att installeras vid fönstret ut mot golfbanan. Per Ångström beskriver en nybyggnation i en liten kommun som att det gynnar alla. Att det spiller över på andra områden också, precis som det gör på Järvsöbaden där lokala entreprenörer har anlitats till i princip hela bygget. Anläggningen är 250 kvadratmeter stor och besökare kommer att få ta del av bland annat massage, torrbastu, ångbastu, bubbelpol, kallbad och gym. Nästa vecka läggs de 200 kvadratmeter kakel och klinker som behövs till på golven och väggarna.

– Det händer mycket i bygget nu och det börjar verkligen ta form, säger Per.

Att bygga ett spa var ett naturligt steg tycker Per Ångström.

– Besökarna har sagt vad de vill ha och vi har lyssnat på dem. Vi bygger för framtiden, säger Per Ångström.

– Det ligger i tiden. Folk vill må bra, och de vill träna och ta hand om sig själva.

Järvsöbaden startade som ett kurhotell och är nu återigen på gång att hitta sitt forna jag.

– Nu är cirkeln sluten, men inte tänker jag lägga mig ner och dö för det, säger Per Ångström och skrattar.

Mer läsning