Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körkort krävs för motorsågen

/
  • Läraren Tony Hansson, till vänster, kollar resultatet av Bror Alnehems trädfällning.
  • Läraren Tony Hansson, till vänster, med dagens elever, naturbevakare från länsstyrelsen, från vänster Hans Bouvin, Jonas Nilsson, Bror Alnehem, Anders Berglund och Lasse Frisk.
  • Anders Berglund riktar in motorsågen för att fälla trädet.
  • Bror Alnehem gör ett fällskär.

Har du inte motorsågskörkort är det hög tid att avlägga godkända prov om du ska jobba med motorsåg i annans skog efter årsskiftet. Från den 1 januari är det krav på att ha det speciella körkortet. Den som tillåter en person att arbeta i skogen utan körkort riskerar annars att få betala 10 000 kronor i sanktionsavgift för var och en.

Annons

Under lång tid har det funnits krav från arbetsmiljöverket om utbildning för att höja säkerheten vid olika former av skogsarbete, något som Arbetsmiljöverket hoppas ska minska det stora antalet skador och dödsfall som sker i samband med motorsågsarbete.

För tio år sedan infördes motorsågskörkort som ett bevis för att man genomgått utbildning och erlagt prov enligt Säker Skogs modell. Kraven i arbetsmiljöverkets föreskrifter skärptes 2012 med tillägget att det krävdes att man avlagt teoretiska och praktiska prov med godkänt för att få arbeta med motorsåg vilket motorsågskörkortet uppfyller.

De nya bestämmelserna om hur man får använda motorsågar och röjsågar kommer efter årsskiftet att gälla fullt ut. Anledningen till att lagen träder i kraft på allvar först nu är att skogsföretagen skulle hinna med att utbilda sin personal.

Tony Hansson, lärare vid naturbruksgymnasiet i Ljusdal, är en av de som har behörighet att utbilda för de olika körkortsklasserna. Hittills i år har han, utöver eleverna på naturbruksgymnasiet, utbildat 75 personer enligt bestämmelserna för motorsågskörkort. Innan årsskiftet kommer den siffran att närma sig 100.

Alla som använder motorsåg i skogen behöver ha vissa grunder bland annat i hur sågen sköts, vilka krav som ställs på skyddsutrustning och vilka kunskaper som krävs om allmän sågteknik.

Från årsskiftet gäller också att alla ska ha varselklädsel på överkroppen samt sågskyddsskor/stövlar vid användning av röjsåg.

Med de nya bestämmelserna blir det svårt för många att ta fram motorsågen eller röjsågen, om man inte befinner sig på sin egen mark. Detta gäller även föreningar som ska röja eller fälla träd vid skidspår eller skoterleder.

Den som efter den 1 januari låter någon använda en motorsåg i strid med kraven får betala en sanktionsavgift på 10 000 kronor per användare.

Det finns i dag åtta körkortsklasser. De flesta klarar sig med nivåerna A och B, som ger kunskaper som krävs vid normalt skogsarbete, som trädfällning, kvistning och kapning. Därutöver finns det nivåer som riktar sig till de som sysslar med linjearbete hos bland annat elföretag, inom industrin och räddningstjänst. För den som arbetar med skadade träd, stormskador och med trädfällning från skylift krävs speciella motorsågskörkort.

Mer läsning

Annons